Premijerski sat, Živković kazao da je Spajić čovjek opasnih namjera za kojeg ne postoje crvene linije

Premijerski sat, Živković kazao da je Spajić čovjek opasnih namjera za kojeg ne postoje crvene linije

Premijer Milojko Spajić odgovara u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu. Prethodno su, 1. jula, poslanici DPS-a blokirali održavanje premijerskog sata zbog, kako su tada naveli, premijerovog nepoštivanja parlamenta. Naime, Spajić je prije toga odgodio premijerski sat nekoliko puta, što je izazvalo negodovanje opozicije.

Poslanik Milan Knežević kazao je na početku zasijedanja da je Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo crnogorskog državljanina Ekrema Bajrovića na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu”, te da  njemu i njegovoj porodici treba prožiti zaštitu.

"Bajrović je čovjek koji mrava nije zgazio, suočio se sa jednom apsurdnom optužnicom. On je učestvovao u spašavanju, a ne ubijanju civila na Kosovu. Molim i vas predsjedniče Skupštine i vas gospodine Spajiću da, ne samo uputimo protestnu notu privremenim institucijama Kosova, već i da pošaljemo jasan signal da ćemo pružiti institucionalnu zaštitu”, kazao je Knežević.

Predsjednik Skupštine kazao je da će Crna Gora povesti računa onoliko koliko je u njenoj moći.

"Svim građanima Crne Gore treba pružiti pravnu zaštitu, ali se ne treba miješati u unutrašnje stvari drugih",  kazao je poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, reagujući na izjavu Milana Kneževića. Camaj je podsjetio da je Crna Gora priznala Kosovo te da to treba uvažiti.

DPS-ov Andrija Nikolić ukazao je da je Vlada usvojila platformu za premijerov put 24.jula na otvaranje Olimpijskih igara, te da novog premijerskog neće biti.

"Tamo ide i predsjednik države obojica će biti na otvaranju. Može li ova država da izdrži ovoliko dječačkih snova i ovioliko neozbiljnosti", naveo je Nikolić i dodao da premijer ne poštuje Skupštinu.

"Ovo je neozbiljno, ovo je sramota", poručio je Nikolić.

Poslanik Zirojević pitao je Mandića da li će 26. jula biti Premijerskog sata, a Mandić je kazao da su dobili obavještenje od Spajića da tog dana neće biti tu. Predsjednik Skupštine je pojasnio da će obavijestiti da li će se premijerski sat nadoknaditi 29. ili 30. jula.

Poslanika URE Miloša Konatara interesovalo je da li će na pitanja poslanika danas odgovarati ministar pravde Andrej Miloivić s obzirom na to da je, kako je naveo,  predviđeno da odgovara danas nakon premijera Spajića.

"Kupujete vrijeme do sjednice posvećene rekonstrukciji Vlade, koja se planira za utorak, mada nikada se ne zna", kazao je Konatar.

Predsjednika Kluba poslanika Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića interesuje kakva je Spajićeva vizija strateškog razvoja Crne Gore i na koji način bi Razvojna banka Crne Gore podržala buduće strateške infrastrukturne i razvojne projekte u državi.

Spajić je kazao da je Razvojna banka jedna od praksi i dodao da je Razvojna banka nešto što odavno postoji kao ideja i da je to važan projekat. 

Spajić je, takođe,  objasnio da će u namjeri da se omogući snažniji podsticaj privrednicima država formirati Razvojnu banku, odnosno pristupiti tranformaciji Investiciono razvojnog fonda u Razvojnu banku, te da će uporedo sa Razvojnom bankom plan biti da do kraja godine bude operativan i Kreditno - garantni fond koji će podstaći komercijalne banke.

Poslanik i lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković pitao je Spajića da li misli da će Crna Gora biti u mogućnosti da krajem godine započne proceduru zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Živković je Spajiću kazao da je "čovjek opasnih namjera" i da za njega "na postoje crvne linije".

Živković je rekao i da je Spajić pristao na ucjene Andrije Mandića i Milana Kneževića.

"Došli ste na ideioliošku platformu Andrije Mandića", kazao je Živković Spajiću. i dodao kako danas čita "o promjeni Ustava, jezika, simbola, uvođenju dvojnog državljanstva i kapeli na Lovćenu". 

Spajić je tvrdnje poslanika Živkovića nazvo neistinitim, dodajući da opozicija može doći u zgradu Vlade kad hoće, kako bi razgovarali na sve teme.

"Izliječićemo traume iz prošlosti, sjesti i popričati o njima, izaći iz njih", kazao je Spajić poručujući da Crna Gora nezaustavljivo ide evropskom trasom.

Živković je Spajića podsjetio da je kazao da je "čisti mazohizam uvesti DF u Vladu", i rekao mu da je "od utorka on mazohista.

Živković je kazao da je priča o povećanju plata čista prevara, ukazujući da je po kalkulatoru koji je bio, pa uklonjen sa sajta Vlade, povećanje za onoga kome je plata bila 1000 eura bilo 250 eura.

Poslanik URE Filip Adžić rekao je da je premijer saopštio niz neistina, navodeći da je tvrdio da poslanici imaju platu tri hiljade eura, te da ako se URA vrati na vlast plata će biti 143 eura.

Predsjednik Skupštine oduzeo je riječ Adžiću rekavši kako “sada ima diskusiju”….Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović je u tom trenutku Adžiću dobacio da je više puta govorio neistine.

“A Filipe... koliko ste vi puta lagali čovječe..svaki dan lažete ovdje, ti ćeš da morališeš”, kazao je Pejović.

Nakon toga Mandić je dao pauzu od pet minuta. 

Poslanika Nove srpske demokratije Marka Kovačevića interesuje da li je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta "Sunčani grad" u Nikšiću.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je Spajića kada će sa Njemačkom biti potpisan sporazum o priznavanju vozačkih dozvola iz Crne Gore.

Pitanja poslanika:

Socijaldemokrata Nikola Zirojević pitaće Spajića kako komentariše izjave predsjednika Skupštine Andrije Mandića kojima je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu, a koje, kako je naveo, duboko dijele crnogorsko društvo i potencijaino mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međuvjerskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori.

Lidera Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića interesuje kako Spajić ocjenjuje odnose odnose Crne Gore i Hrvatske za vrijeme svog mandata.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitaće Spajića da li on stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović.

Poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović pitaće Spajića da li je zadovoljan dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa Evropa sad 2 i koji je krajnji rok za implementaciju svih mjera iz programa.

Šefa Kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića interesuje da li je, prema mišljenju Spajića, hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim osobama u sistemu javne uprave.

Poslanica Posebnog kluba Jevrosima Pejović pitaće Spajića da li će Agenciji za sprečavanje korupcije dostaviti sve transakcije iz svojih brojnih kriptonovčanika od kada je javni funkcioner.

Poslanicu Socijalističke narodne partije Slađanu Kaluđerović interesuje koji će dalji koraci biti preduzeti u pravcu mijenjanja politike zastite konkurencije, kako bi se spriječila zloupotreba moći koja donosi ogromnu dobit pojedincima, a šteti ekonomskom ambijentu i privrednom rastu države i direktno pogađa džepove građana.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.