Čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore

Čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore

Predstavnici političkih partija i politički akteri uputili su čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore.

Gorčević: Mala zemlja, velikih podviga

- Naša mala zemlja, velikih podviga danas slavi Dan državnosti. Berlinski kongres 1878. i ustanak 1941. stvorili su vrjednosnu osnovu za izgradnju savremenog crnogorskog društva. Sadašnji izazovi i okolnosti bitno su drugačiji, ali je težnja pripadnosti crnogorskog državnog bića evropskom civilizacijskom okviru naša konstanta.

Put ka EU suštinski učvršćuje državnost kroz insistiranje na privrženosti demokratskim principima, promociju političke i ekonomske stabilnosti i mehanizme bilateralne saradnje. Dodatno iz tih razloga, ključni prioritet 44. Vlade je da od 13. jula 2028. ovaj praznik obilježavamo kao punopravna članica EU.

Svim građankama i građanima čestitam 13. jul - Dan državnosti  - napisala je na mreži X Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova.

Preokret: Da zajedno gradimo društvo napretka i jednakih šansi

Svim građankama i građanima Crne Gore Preokret čestita Dan državnosti uz poruku da zajedno gradimo društvo napretka i jednakih šansi.

- 13. jul je podsjetnik da udruženi u zajednici možemo mnogo kada smo ukorijenjeni u odvažnosti, opštem dobru i očuvanju slobode. Ovo je dan u kome se sa pijetetom prisjećamo potvrde naša nezavisnost prije 146 godina, ali i da smo prije 83 godine u tada porobljenoj Evropi sjali iskrom otpora nečovječnosti. Ovo je dan kada se možemo prisjetiti da i u najtežim trenucima možemo biti inspiracija sebi i drugima, kada smo dio podviga koji slavi slobodarski duh i humanost. Utemeljeni u ovim principima možemo graditi harmoničnu i prosperitetnu državu - navodi se u čestitiki Preokreta.

Martinović: Preci nam u nasljeđe ostavili ponos i čast

- Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i u svoje lično ime, čestitam 13. jul - Dan državnosti Crne Gore.

Ovaj značajan datum podsjeća nas na hrabrost i odlučnost naših predaka koji su se borili za slobodu, ostavljajući nam u nasljeđe, ponos i čast. Danas, dok se ponosno osvrćemo na slavnu prošlost, zajedno gradimo budućnost ispunjenu mogućnostima i prosperitetom.

Naša posvećenost očuvanju tradicije i unapređenju modernog društva ključ je našeg uspjeha.

Takođe, važno je da Crna Gora nastavi svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, jer to predstavlja ključni korak ka daljem razvoju i prosperitetu naše zemlje, osiguravajući stabilnost, sigurnost i ekonomski napredak za sve naše građane.

Neka nas ovaj dan podsjeti na vrijednosti zajedništva, solidarnosti i ljubavi prema domovini - istakao je Vladimir Martinović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Bokeški forum: Crna Goro, vječna da si

- Danas, jače nego ikad mora se čuti slobodarski poklič. Ljudski, antifašistički. Uspomena na heroje NOB-a treba da nas opominje, hrabri i obavezuje. Da nikad nikom ne dozvolimo da probudi aveti prošlosti i dovede u pitanje ono što smo bili, što jesmo i što ćemo biti. A prije svega jesmo antifašisti i ljudi koji ne priznaju nikakva rasna, vjerska ili nacionalna vrednovanja na skali ljudskosti.

Želimo ti Crna Goro, da te u budućnost vode oni koji znaju koliko si kroz istoriju bila slobodarska, ponosna i časna.  Umjesto onih kojima bi draže bilo da si tudja i da te nema.

Sretan ti Dan državnosti. Da si vječna, Crna Goro - navodi se u čestitki Bokeškog foruma.

Đurašković: Trinaesti jul je svjetionik naše istorije

- Povodom jednog od najznačajnijih datuma iz istorije naše domovine, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam 13. jul - Dan državnosti i Dan ustanka crnogorskog naroda.

Trinaesti jul je svjetionik naše istorije, datum koji je utkan u biće crnogorskog naroda, najznačajniji trenutak našeg kolektivnog identiteta i ponosa i simbol slobodarstva i antifašizma po kojem je Crna Gora prepoznata u cijelom svijetu.

Tog dana, 1941. godine, naši preci su hrabrošću i odlučnošću, koja je nadmašila strahove i izazove tog vremena, ustali protiv fašističke okupacije, neustrašivo braneći našu slobodu i nacionalni identitet. Pored ovog herojskog čina koji afirmisao antifašizam kao temeljni sistem vrijednosti na kome se zasniva savremena Crna Gora, danas se prisjećamo i 13. jula 1878. godine, kada je naša država Berlinskim kongresom stekla formalno međunarodno priznanje svoje nezavisnosti.

Na tekovinama ovih slavnih događaja koji nas podsjećaju na snagu crnogorskog jedinstva i nepokolebljive volje za slobodom, osvanula je i majska zora 2006. godine, kada je na demokratski način obnovljena nezavisnost Crne Gore.

Dok čuvamo sjećanje na ove istorijske pobjede i simboliku današnjeg dana, neka nas ovaj datum ponosa i slave inspiriše da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze, čuvajući našu domovinu i vrijednosti slobode i pravde koje su naši preci izborili.

Neka je vječna Crne Gora - navodi u ćestitiki Nikola Đurašković, gradonačelnik Prijestonice.

Belan: 13. jul najslavniji datum crnogorske istorije, njegove vrijednosti danas posebno važne

- Uvažene građanke i građani Crne Gore i crnogorske dijaspore, povodom 13. jula, Dana državnosti i antifašističkog ustanka, u svoje i u ime Liberalne partije upućujem vam srdačne čestitke.

Ovaj dan jedan je od najslavnijih datuma crnogorske istorije. Slavimo 13. jul 1878. kada je država Crna Gora na Berlinskom kongresu međunarodno priznata kao tada 27. država na svijetu i 13. jul 1941, besmrtni antifašistički ustanak, prvi u porobljenoj Evropi, protiv nacističkog i fašističkog okupatora. Zato 13. jul simbolizira sve najviše vrijednosti Crne Gore i njene slobodarske istorije.

Ovaj datum je i naša velika obaveza prema generacijama koje su položile živote da bi mi danas živjeli u slobodi i miru. Moramo uvijek biti svjesni značaja njihove žrtve i ponosno čuvati vrijednosti i duh antifašizma i slobode, opirući se u svakom vremenu mržnji, fašizmu i negiranju Crne Gore i njenih temeljnih vrijednosti. Danas je posebno važno istrajati na njima i odlučno ih braniti u trenutnu kada povampirene ideologije nacionalizma i šovinizma ponovo ne daju mira Crnoj Gori i pokušavaju da uruše slobodu i jednakost svih njenih građanski i građana.

Da je vječna Crna Gora i njena sloboda - navodi se u čestitki Vatroslava Belana, predsjednika Liberalne partije.

Dukaj: Današnji datum snažno simbolizuje borbu protiv fašizma

- Svima vama, kao i našoj dijaspori, ispred Ministarstva javne uprave, i u svoje lično ime, čestitam 13. jul, Dan državnosti Crne Gore - kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je  naglasio da današnji datum snažno simbolizuje borbu protiv fašizma.

- Bez obzira na vjersku pripadnost, opredjeljenja, naciju, jezik i kulturu, uvijek moramo biti ujedinjeni i složni kad su ovakve ljudske i evropske vrijednosti u pitanju!

Međupoštovanje, sloboda i zajedništvo neka budu temelj naše države i našeg društva - poručio je Dukaj.

Čestitka predsjednika Opštine Bar: Neka nam 13. jul bude vodilja u očuvanju slobodnog društva

- Trinaesti jul je daleko najznačajniji datum u crnogorskoj istoriji, on predstavlja moralnu i patriotsku vertikalu našeg naroda koji je, iako malobrojan, zadivio svijet hrabrošću, slobodarstvom i zajedništvom. Naša istorija ispisana je herojskim podvizima, a 13. jul simbolizuje nepokolebljivu borbu za slobodom i pravdom, te spremnost da se suprotstavimo mnogostruko većem i moćnijem zlu, vjerujući u ispravnost svojih ideala - kaže predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Kako je naglasio, danas je Bar najljepši primjer onoga što 13. jul predstavlja - slobodu, zajedništvo i ljubav prema svojoj domovini. Naš grad je svijetli dokaz kako se vrijednosti ovog datuma prenose kroz generacije, izgrađujući čvrste temelje za budućnost. Nije, zato, slučajnost da je plamen slobode zapaljen baš u Baru.

- Inspiracija koju crpimo iz ovog veličanstvenog datuma pomaže nam da gradimo našu zajedničku kuću za generacije koje dolaze i da im ostavimo bolje i srećnije društvo. Neka nam 13. jul bude vodilja u očuvanju slobodnog društva, jedinstva, iskrenog poštovanja i emocije prema našoj domovini Crnoj Gori, te podsjetnik koliko je važno sačuvati jedinstvo u različitostima koje su naše najveće bogatstvo.  Srećan vam 13. jul - Dan državnosti i antifašističkog ustanka - poručio je Raičević.

Ibrahimović uputio čestitku povodom Dana državnosti

Predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović čestitao je svim građanima 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

-Uvažene građanke i građani Crne Gore u Crnoj Gori i dijaspori, čestitam vam 13. jul, Dan državnosti i jedan od najznačajnijih i najvrednijih dana u istoriji Crne Gore. Antifašistička tradicija i borba za slobodu, satkane u vrijednostima po kojima baštinimo 13. jul, važan su segment u izgradnji građanske i multietničke Crne Gore - naveo je on.

Dodao je da 13. jul 1941. godine na najbolji način ilustruje antifašistički karakter, što je bitno ne samo za istoriju Crne Gore, već i za čitav region. Bošnjački narod u Crnoj Gori bio je značajan dio tekovine antifašističkog narodnog ustanka, dajući nesebičan doprinos ideji slobodne Crne Gore, na čijim temeljima je stvarana multietnička i multikulturalna Crna Gora.

- U 13. julu, i onome što on simbolizuje u Crnoj Gori i svijetu, nalaze se temelji današnje moderne, demokratske, multietničke, građanske, nezavisne i slobodne Crne Gore i braneći danas tekovine 13. jula branimo našu slobodu, nezavisnost i budućnost.

U to ime, još jednom, građankama i građanima Crne Gore čestitam 13. jul, Dan državnosti Crne Gore - zaključuje Ibrahimović.

Blinken: "Ponosni smo što je Crna Gora lider u regionu"

Sjedinjene Američke Države (SAD) ohrabrene su napredovanjem Crne Gore na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU), poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Bošnjačko vijeće: Vjerujemo da će današnja Crna Gora očuvati ideje demokratije

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori čestita svim građankama i  građanima, u zemlji i dijaspori, praznik  13.jul - Dan državnosti Crne Gore. 

- Obilježavajući 13.jul podsjećamo se  na važne datume utemeljenja države Crne Gore i  njene izgradnje u multikulturno i multinacionalno društvo.  Pripadnici bošnjackog naroda ponosni su na doprinos koji su, tokom  historijskog razvoja, dali i daju izgradnji države Crne Gore.  Iako je, nakon međunarodnog  priznanja Crne Gore, na Berlinskom kongresu, bošnjački narod bio izložen brojnim i surovim iskušenjma, ostao je na svojim vijekovnim ognjištima, privržen Crnoj Gori, gradeći zajednički život u multietničkoj i multivjerskoj zajednici - navode u saopštenju.

Dodaju da pripadnici bošnjačkog naroda su bili snažna podrška antifašističkojj i slobodarskoj epopeji koja je započela narodnim ustankom 13.jula. 1941.godine.

-.Mnogo  je njih koji su svoje živote položili u borbi za slobodu i ideju društvo ravnopravnosti  u koju su duboko vjerovali. Zato se odlučno suprotstavljamo  pokušajima prekrajanja prošlosti i revizije historije koji nipodaštavaju antifašističku prošlost, jer  je u njoj duboko utkana  vizija slobode i jednakosti. Ponosni smo i na činjenicu da je  bošnjački narod, podrškom obnovi državnosti,  sebe ugradio u temelje moderne Crne Gore i na njenom putu ka demokratskoj i civiliziranoj zajednici članica NATO i Evropske unije. Vjerujemo da će današnja Crna Gora,  i  pored svih iskušenja, očuvati ideje sekularizma, ravnopravnosti, demokratije, te poštovanja različitosti i  biti dom svih njenih naroda i građana. Bošnjačko vijeće čestita svim građankama i građanima, u zemlji i dijaspori,  13.jul -Dan državnosti naše Crne Gore - zaključuju u saopštenju.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore čestitala Dan državnosti

Povodom predstojećeg Dana državnosti 13. jula potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku svim građankama i građanima Crne Gore:

-U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime svim građankama i građanima Crne Gore čestitam Dan državnosti, 13. jul.

Trinaestojulski ustanak bio je uvod u herojsku Narodnooslobodilačku borbu svih jugoslovenskih naroda a sa ponosom treba istaći da je prvi ustanak u porobljenoj Evropi počeo upravo u Crnoj Gori. Vizija i hrabrost Crnogoraca je bila vanvremenska, podstaknuta istinskim stremljenjem ka univerzalnim vrijednostima čovječanstva, na prvom mjestu slobodom.Trinaesti jul ujedinjuje dva značajna događaja u našoj istoriji – dan kada je Crna Gora 1878. godine na Berlinskom kongresu međunarodno-pravno priznata kao država i dan kada je 1941. godine crnogorski narod, podigavši ustanak utemeljio antifašistički put, put slobode, pravde i jednakosti, kao temelje današnje države - navode u saopštenju.

Dodaju da postavljanjem ovakvih temelja imamo snažan zamajac za razvoj i prosperitet, blistavu evropsku budućnost i ostvarivanje najznačajnijih strasteških ciljeva kao i ekonomskog osnaživanja svih građana.

- U to ime još jednom svim građanima i građankama čestitam Dan državnosti - zaključuje u saopštenju.

Bogdanović čestitao u ime Demokrata

- U ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore, kao i u svoje ime, svim građankama i građanima Crne Gore najsrdačnije čestitam 13. jul, Dan državnosti Crne Gore. Na današnji dan, nošeni najdubljim osjećajem ponosa, slavimo dva, zlatnim slovima upisana datuma crnogorske istorije, 13. jul 1878. godine, dan kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje i postala nezavisna država, ali se sjećamo i naših predaka, vitezova koji su zapalili prvu baklju slobode u porobljenoj Evropi, dizanjem Trinaestojulskog opštenarodnog ustanka 1941. godine - poručio je Boris Bogdanović, predsjednika Kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata.

Dodaje da "na našu odgovornost prema svetom nasljeđu naših predaka, pokazujemo istorijskim pozicioniranjem naše domovine na pragu porodice evropskih zemalja, čiji smo, po vrijednostima koje baštinimo uvijek bili dio".

- Ovim kao društvo pokazujemo da smo, pored obilježavanja naše zadivljujuće prošlosti, spremni i na stvaranje bolje budućnosti, kako bi generacije nakon nas osjetile ponos koji danas mi osjećamo, obilježavajući poduhvate naših predaka, koji su nam, vođeni najvišim moralnim vrijednostima za sobom ostavili slobodu i međunarodno priznanje naše domovine! Naslijedili smo čvrste temelje na kojima smo dužni graditi zemlju koja će podjednako biti majka svakog njenog čeda, zemlju u kojoj će sigurnost, pravda, jednakost i sloboda biti vodilje svakog napretka. U to ime, dok se približava trenutak kad će naša zemlja postati 28. članica Evropske unije, još jednom najsrdačnije svim građankama i građanima čestitam 13. jul, Dan državnosti Crne Gore - zaključuje u saopštenju.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.