Musk na sudu pobijedio bivše zaposlene Twittera

Musk na sudu pobijedio bivše zaposlene Twittera

Američki sud odbacio je slučaj koji su pokrenuli bivši zaposleni Twittera, optuživši milijardera Elona Maska da je nezakonito uskratio otprilike 500 miliona dolara otpremnina dugovanih radnicima otpuštenima nakon njegove akvizicije firme.

Sutkinja Trina Thompson objasnila je da zaposleni nijesu dokazali kako su njihovi zahtjevi zaštićeni saveznim zakonom.

Odluka je protumačena kao velika pobjeda za Muska koji je kupio Twitter 2022. godine i odmah počeo sprovoditi promjene, uključujući otpuštanje hiljadu zaposlenih, prenosi Biznis.ba.

Ti potezi izazvali su višestruke tužbe bivših zaposlenih i dobavljača, koji su optužili firmu da uskraćuje obećane isplate.

U tužbi, podnesenoj prošle godine na sudu u San Franciscu, navedeno je da je firma zaposlenima osigurala samo jednomjesečnu platu kao otpremninu umjesto daleko izdašnijih beneficija, uključujući najmanje dva mjeseca plate i doprinose za zdravstveno osiguranje koji su bili obećani.

Muskov pravni tim podstakao je sutkinju da odbaci tužbu, tvrdeći da se američki Zakon o sigurnosti prihoda iz penzionih planova zaposlenih ne odnosi na ovaj slučaj. Taj zakon, naime, postavlja standarde za privatne zdravstvene i penzione planove.

Ovo nije jedini slučaj u kojem bivši zaposleni Twittera tuže Muska, a Thompson je ukazala na te sporove, napomenuvši da bi radnici mogli imati prilike drugdje dokazati svoje zahtjeve.

“Ovaj sud za njih nije nadležan. Međutim, tužitelji nijesu bez pravnog lijeka. Postoje drugi slučajevi pokrenuti protiv Twittera zbog neisplate plata ili neosiguravanja otpremnina zaposlenima tokom istog ili preklapajućeg perioda”, rekla je Thompson.

Izvor:RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.