Sestra ozloglašenog vođe Cosa Nostre osuđena na 14 godina zatvora

Sestra ozloglašenog vođe Cosa Nostre osuđena na 14 godina zatvora

Najstarija sestra pokojnog šefa sicilijanske mafije Mattea Messine Denara, Rosalia Messina Denaro, osuđena je na 14 godina zatvora zbog teškog mafijaškog udruživanja i primanja ukradene robe, objavljeno je u četvrtak.


Messina Denaro je bio najtraženiji muškarac u Italiji do hapšenja u januaru prošle godine. Proveo je tri decenije u bekstvu, tokom kojih je proglašen krivim za više ubistava, a umro je od raka prošlog septembra.

Njegova sestra Rosalia uhapšena je u martu 2023. i izvedena je na suđenje jer su je tužioci optužili da je prikrivala svog odbjeglog brata, upravljala njegovim finansijama i pomagala mu u vezi sa vanjskim svijetom.

Ova 69-godišnja žena osuđena je prvostepenom presudom u Palermu, glavnom gradu Sicilije. Prema italijanskom zakonu, na presudu se može uložiti žalba dva puta prije nego što postane pravosnažna.

VOĐA COSA NOSTRE

Italijanska policija uhapsila najtraženijeg mafijaškog bosa Mattea Messina Denara

Dok je bio u bijegu, Messina Denaro je slijedio mafijašku tradiciju u komunikaciji sa rođacima i povezanim licima putem "pizzinija", malih komada papira s naredbama i uputstvima, ponekad ispisanim šifrom. Policija je neke od njih pronašla u kući njegove sestre.

Mafijaš se sakrio 1993. godine kada je sve veći broj osoba počeo da iznosi detalje o njegovoj umiješanosti u zločine mafije, uključujući pomaganje u planiranju ubistava državnih tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

U BIJEGU BIO 30 GODINA

Preminuo ozloglašeni šef Cosa Nostre Matteo Messina Denaro

Pod nadimkom "U Siccu" (Mršavi), Messina Denaro je bio sin mafije i blizak saveznik Corleonesi predvođenih Salvatoreom "Zvijer" Riinom, koji je postao neprikosnoveni "šef šefova" Cosa Nostre, piše Reuters.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Sicilija Matteo Messina Denaro italijanska mafija.

Izvor:Klix

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.