Poruke povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Poruke povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana

U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 29. godišnjica tog genocida.

Povodom toga obratilo se više aktuelnih i bivših crnogorskih zvaničnika, kao i političkih partija.

BS: Istrajaćemo u borbi protiv zaborava, mržnje i relativizacije genocida u kojem su ubijeni Bošnjaci isključivo zbog etničke pripadnosti

Prošlo je 29 godina od najmonstruoznijeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u kome je planski i sistemski ubijeno 8.372 nevinih civila, sa ciljem uništenja cijelog jednog naroda. To je pouka za cijelo čovječanstvo i naša obaveza da nikada ne zaboravimo nevino stradale bošnjačke civile, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

„Važno je zbog nas i budućih generacija da njegujemo kulturu sjećanja na nevine žrtve genocida, da čuvamo istinu i da se borimo da se patnja žrtava i njihovih preživjelih porodica nikome ne ponovi. Raduje nas činjenica što će nedavno usvojena Rezolucija Ujedinjenih Nacija o genocidu u Srebrenici podići svijest svjetske javnosti o ovom monstruoznom zločinu“, navodi se u saopštenju.

Iz Bošnjačke stranke su kazali i da će se podizanjem svijesti o genocidu u Srebrenici na međunarodnom nivou, "pružiti jedna važna podrška preživjelima, mnogim majkama, sestrama i kćerkama koje i danas tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, a koje u javnosti i dalje svjedoče govoru mržnje, negiranju i relativizaciji genocida".

“Istrajaćemo u traženju i pokazivanju istine, istrajaćemo u borbi protiv zaborava, mržnje i relativizacije genocida u kojem su ubijeni Bošnjaci isključivo zbog etničke pripadnosti. Da se nikada, nikome ne ponovi Srebrenica”, zaključili su.

Injac: Ko ubije jednog nedužnog čovjeka kao da je pobio cijeli svijet

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović položile su vijenac na spomenik žrtvama ratova 1991-2001 na prostoru bivše Jugoslavije povodom godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Injac se obratila prisutnima ističući da su sukobi koji su se desili na teritoriji bivše Jugoslavije duboko ranili naš region i ostavili ožiljke u cijeloj zajednici.

“Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, dio je naše istorije koju ne smijemo zaboraviti niti potisnuti. Upravo nas to sjećanje obavezuje da nikada više ne dozvolimo da se sline tragedije ponove”, poručila je Injac.

”Ko ubije jednog nedužnog čovjeka kao da je pobio cijeli svijet”, dodala je ona.

Injac je istakla da je Srebrenica simbol bola i patnje i da nas opominjena užase rata a istovremeno nam ukazuje da je naša najvažnija dužnost da čuvamo mir i zajedništvo.

“Ovaj dan je i trajni podsjetnik da kao društvo moramo raditi na pomirenju, cijeneći razlike kao naše najveće bogatstvo. Neka nam tužno sjećanje na tešku prošlost bude najveća opomena da moramo tragati za dobrotom među ljudima i njegovati je radi naše zdrave budućnosti. Neka nas ovaj dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjeća na krhkost mira i značaj kontinuiranog rada na negovom očuvanju. Da se ne ponovi" zaključila je Injac.

Vuković i Adžić položili vijenac na spomenik žrtvama genocida u Srebrenici na Pobrežju

Povodom 11. jula Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine u ime Građanskog pokreta URA potpredsjednica Milena Vuković i potpredsjednik Filip Adžić položili su vijenac na spomenik civilnim žrtvama na Pobrežju u Podgorici.

Iz GP URA je saopšteno da je ovo dan kad svi zajedno treba da pošaljemo snažnu poruku saosjećajnosti prema žrtvama genocida u Srebrenici i njihovim porodicama, ali i da oštro osudimo i suprostavimo se svim onim nazadnim politikama koje su doprinijele strahotama bratoubilačkih i bezumnih ratova devedesetih godina prošlog vijeka i samim tim ispisale jedne od najmračnijih stranica Balkana.

"Da se nikad ne ponovi".

Nimanbegu: Komemoracija žrtvama je plemenita počast kojoj se i mi pridružujemo

Predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu u ime građana i u svoje lično ime odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici, saopšteno je iz Nimanbeguovog kabineta.

"Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 11. jul Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Hiljade ljudi iz regiona i drugih krajeva u Memorijalnom centru odaju počast žrtvama i marširaju takozvanom ulicom smrti u znak sećanja na njih. U srebreničkom masakru, najgorem u Evropi nakon Drugog svetskog rata, srpske snage ubile su više od 8.300 muslimanskih dječaka i muškaraca. Danas će posmrtni ostaci 14 identifikovanih žrtava biti ponovo sahranjeni. Komemoracija žrtvama je plemenita počast kojoj se i mi pridružujemo. U ime Ulcinja i njegovih građana snažno dižemo svoj glas da se ovaj masakr ne zaboravi i da se genocid ne ponovi nigdje drugdje na našim prostorima i u svijetu", navodi se u saopštenju.

Vujović: Krivična odgovornost koju sudovi utvrde je individualna, a nikada kolektivna

Genocid u Srebrenici nije tragedija samo za žrtve i njihove porodice, već kolektivna trauma za sve nas, za region, Evropu i svijet, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

"Sa dubokim bolom i tugom sjećamo se tragičnih događaja iz Srebrenice, jula 1995. godine, kada je ubijeno preko osam hiljada dječaka i muškaraca Bošnjačke nacionalnosti. Zbog toga je naša ljudska i moralna dužnost da se sjećamo nevino stradalih, da im odamo počast, da podržimo njihove porodice, koje žive sa najvećim gubitkom i dokažemo našu posvećnost istini i pomirenju. Jer naša je dužnost da budemo čuvari istine, da istrajemo u dostizanju pravde i da pokažemo da smo shvatili i naučili pouke", navodi se u saopštenju.

Kazala je da je danas, više nego ikad, "potrebno da radimo na izgradnji društva zasnovanog na vrijednostima ljudskih prava, pravde i međusobnog uvažavanja svih, bez obzira na nacionalnu, vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost".

"Suočiti se sa prošlošću na pravi način, istinom i činjenicama, prihvatiti gorku stranu istorije nije uvijek lako, ali je ljekovito i šansa za pomirenje i život u trajnom miru. A to nam je svima potrebno, kako bismo ozdravili, ili zaliječili rane i gradili svijet u kojem se Srebrenica neće ponoviti nikada nigdje i nikome više. Lako je reći 'nikada više', ali treba svakog dana činiti tako da ponavljanje zločina istrebljenja bude nemoguće nigdje i nikome", piše u saopštenju.

"Ipak, svjedoci smo da su ratna dejstva posvuda na svijetu, i da ponovo imamo namjere istrebljenja naroda, ubistvima, morenjem glađu - mimo svakog pravila međunarodnog prava. Zato sjećanje na Srebrenicu mora ostati živo u našim mislima i djelima. Krivična odgovornost koju sudovi utvrde je individualna, a nikada kolektivna, i zato pozivamo na sveukupnu podršku pravosudnim institucijama u naporima da pravdi privedu sve odgovorne za zločine počinjene u Srebrenici i drugim mjestima tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. To je važno za dostojanstvo preživjelih i izraz je poštovanja prema žrtvama", ističe Vujović.

Poručila je da je takođe i olakšanje porodicama i predstavnicima naroda koji su zločine činili, da njihovi potomci i sunarodnici ne nose kolektivnu krivicu.

"Crna Gora kao multietnička država, koja vodi proevropsku politiku, uvijek pruža napor ka prevazilaženju i smanjivanju tenzija, etničkih distanci i drugih podijela i njeguje kulturu sjećanja. Na Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jul, promovišemo kulturu istine, edukaciju, empatiju prema žrtvama, pravdu i pomirenje. Ministarstvo kulture i medija će u narednim danima nizom aktivnosti obilježaviti sjećanje na stradale u Srebrenici", zaključuje se u saopštenju.

Marković: Osuda genocida i zločina uopšte, bilo sa koje strane da dolazi, civilizacijska je obaveza

Osuda genocida i zločina uopšte, bilo sa koje strane da dolazi, civilizacijska je obaveza i neophodan uslov snaženju multietničkog i multikukulturalnog karaktera crnogorskog društva i njegove društvene kohezije, saopštio je bivši premijer, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) i lider novoformirane Stranke evropskog progresa (SEP) Duško Marković.

On je, u objavi na društvenoj mreži Iks, kazao da "izražavamo pijetet prema žrtvama genocida u Srebrenici".

"Baštineći univerzalne vrijednosti, kao stranka u nastajanju i jačanju, već gradimo prepoznatljivost oslanjajući se na evropske standarde, civilizacijske vrijednosti i kulturu sjećanja. Sjutrašnji dan sjeća nas na 11. jul 1995. godine kada se u Srebrenici dogodilo nešto što se nikada ne smije ponoviti. Sa dubokim pijetetom odnosimo se prema žrtvama zločina i njihovim porodicama. Pozdravljajući nedavno usvojenu Rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, naglašavamo našu posvećenoost prevazilaženju konflikata i stvaranju uslova za izgradnju društva progresa. Osuda genocida i zločina uopšte, bilo sa koje strane da dolazi, civilizacijska je obaveza i neophodan uslov snaženju multietničkog i multikukulturalnog karaktera crnogorskog društva i njegove društvene kohezije. Zato upućujemo poziv Vladi i institucijama da se posvete kreiranju programskih sadržaja za sadašnje i dolazeće generacije, koje će se informisati, obrazovati i vaspitavati na aksiomu da je doprinos trajnom miru i progresu nesumnjivi prioritet u odnosu na konflikte, i da se stradanja više nikada ne smiju ponoviti", piše u Markovićevoj objavi na Iksu.

Đukanović: Negiranje genocida put u ambis i neodrživi revizionizam velikodržavnih ideologija

Godišnjica genocida u Srebrenici strašna je opomena da je suočavanje sa istinom i odgovornošću jedini put u izvjesniju budućnost, saopštio je bivši šef države, vlade i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

On je, u objavi na društvenoj mreži Iks, kazao da je negiranje tog genocida put u ambis i neodrživi revizionizam velikodržavnih ideologija i politika koje su do njega i dovele, i koje uporno vaskrsavaju na ovim prostorima.

"29. je godišnjica genocida u Srebrenici, najvećeg stradanja nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Povod da se još jednom poklonimo sjenima više od osam hiljada žrtava i da izrazimo iskreno saosjećanje sa svima koji su u tom suludom zločinu izgubili svoje najbliže. Strašna opomena da je suočavanje sa istinom i odgovornošću jedini put u izvjesniju budućnost. Isto tako, i da je negiranje tog genocida put u ambis i neodrživi revizionizam velikodržavnih ideologija i politika koje su do njega i dovele, i koje uporno vaskrsavaju na ovim prostorima. Danas se po prvi put nakon nedavnog usvajanja rezolucije u UN 11. jul obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. To je važna odluka međunarodne zajednice, poruka da se najodgovorniji akteri tog zlodjela moraju suočiti sa svojom ulogom u nedavnoj prošlosti. Sami taj čin je nažalost pokazao koliko su urušeni ugled i snaga OUN", piše u objavi Đukanovića.

1718033835milodjukanovici960x600

Poručio je da na zasjedanju Generalne skupštine mnoge države nijesu bile spremne da potvrde odluku Suda koji su osnovale UN, "a koji je još prije 17 godina zločin u Srebrenici kvalifikovao genocidom".

"Takođe, to svjedoči i kakav je danas autoritet aktuelne politike Zapada. Sve dok većina članica UN negira, uzdržava se, dvoumi i ne pokazuje spremnost da nazove pravim imenom i osudi zločin u Srebrenici, nema nade za bolju budućnost regiona, ali ni mirne savjesti za velike i moćne čije su politike vođene dnevnopolitičkim interesina, ogrezle u trulim kompomisima. Zato je najveća odgovornost upravo na nama koji živimo na ovim prostorima da pokažemo i sebi i svijetu da smo spremni i sposobni da ponesemo odgovornost i priznamo tragične greške iz nedavne prošlosti. To će otvoriti nadu za izvjesniju perspektivu današnjih i generacija koje dolaze", zaključio je Đukanović.

Dukaj: Neka nam svima 11. jul bude opomena kuda vode nacionalna mržnja i predrasude

Neka nam svima 11. jul bude opomena kuda vode nacionalna mržnja i predrasude, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

"S bolom i pijetetom obilježavamo još jednu godišnjicu genocida u Srebrenici. Dužnost svakog čovjeka danas je osuda podržavalaca, negatora i relativizatora genocida, i solidarnost sa porodicama žrtava", poručio je Dukaj, saopšteno je iz MJU.

Godišnjica obilježavanja genocida

U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 29. godišnjica tog genocida.

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci još 14 identifikovanih srebreničkih žrtava.

Ministarke evropskih polova, prosvjete, nauke i inovacija i rada i socijalnog staranja, Maida Gorčević, Anđela Jakšić Stojanović i Naida Nišić, biće u delegaciji Vlade Crne Gore na obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako su kazali iz Vlade, u crnogorskoj delegaciji biće i državni sekretar Ministarstva evropskih poslova Bojan Božović i otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Satka Hajdarpašić.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Australija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 23. maja Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna 2022. Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Izvor:VIJESTI

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.