Nakon što su Izraelci naredili da se evakuiše grad Gaza, stanovnici poručili: Umrijet ćemo časno u domovima

Nakon što su Izraelci naredili da se evakuiše grad Gaza, stanovnici poručili: Umrijet ćemo časno u domovima

Izraelska vojska je poručila svim stanovnicima grada Gaze da se evakuišu na jug u centralni pojas Gaze, usred intenziviranih operacija na sjeveru.

Uputili su poruku "svima u gradu Gaza" da napuste "opasnu borbenu zonu" putem određenih sigurnih ruta, označenih kao dva puta koja vode do skloništa u Deir al-Balah i al-Zawaidi.

Ujedinjene nacije su saopštile da su duboko zabrinute zbog izdatih naredbi za evakuaciju. Ovo je drugi put od početka rata da je od grada Gaze u cjelini zatraženo da se evakuiše.

U protekle dvije sedmice, izraelske snage su ponovo ušle u nekoliko okruga u kojima vojska vjeruje da su se borci Hamasa i palestinskog Islamskog džihada pregrupisali od početka godine.

Hamas je saopštio da obnovljena aktivnost Izraela u gradu prijeti da poremeti pregovore o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju taoca koji su nastavljeni u srijedu u Kataru.

Razgovorima prisustvuju šefovi obavještajnih službi Egipta, SAD-a i Izraela i premijera Katara.

Visoki zvaničnik Hamasa Hossam Badran rekao je za AFP da Izrael "pokušava da izvrši pritisak na pregovore intenzivirajući operacije bombardovanja, raseljavanje i masakre".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naglasio je posvećenost Izraela sporazumu sve dok se izraelske "crvene linije čuvaju".

Procjenjuje se da u gradu Gaza još uvijek živi više od četvrt miliona ljudi, a neki su primijećeni kako se evakuiraju na jug. Drugi, međutim, nisu bili voljni da odu.

"Neću napustiti Gazu. Neću napraviti glupu grešku koju su drugi napravili. Izraelski projektili ne prave razliku između sjevera i juga", rekao je stanovnik Ibrahim al-Barbari za BBC.

"Ako je smrt moja sudbina i sudbina moje djece, mi ćemo umrijeti časno i dostojanstveno u našim domovima", dodao je.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je primio pozive od nekih stanovnika koji nisu mogli napustiti svoje domove zbog intenziteta bombardovanja.

"Informacije koje stižu iz grada Gaze pokazuju da stanovnici žive u tragičnim uslovima. Izraelske okupacione snage nastavljaju napadati po stambenim četvrtima i raseljavati ljude iz njihovih domova i skloništa", navodi se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.