Kozmetika zbog koje koža postaje osjetljiva na sunce
/ GETTY IMAGES-BLACKDAY

Kozmetika zbog koje koža postaje osjetljiva na sunce

Ukoliko nikada niste imali problem da postignete bronzan ten, a ovoga leta vam koža jako crveni, iritirana je i sklona opekotinama – onda je najvjerovatnije krivac određena supstanca koju uzimate kroz suplemente, ljekove ili hranu ili je primjenjujete spolja, preko kozmetike.

U našim kozmetičkim torbicama često se kriju kremice sa specifičnim supstancama poput retinoida ili antibiotika, koje nas čine fotosenzitivnim. Zbog njih koža postaje osjetljivija na sunčevu svjetlost i vještačke izvore ultraljubičastog zračenja.

Ovakva povećana osjetljivost na sunčeve zrake znači da čak i kratko izlaganje suncu može izazvati opekotine i crvenilo i povećati rizik od razvoja melanoma. Fotoosetljivost može izazvati opekotine od sunca sa pojavom plikova, ljuštenjem, osipom koji svrbe, ljuskavim izbočinama i promjenom boje kože.

Evo koje preparate treba da izbjegavate kada idete na plažu:

Benzoil peroksid

Ova komponenta se često preporučuje za liječenje blagih do umjerenih akni. Benzoil peroksid ima snažno antimikrobno dejstvo, ublažava upale i reguliše proizvodnju sebuma. Uvršten je u liniju kozmetičkih proizvoda za njegu problematične kože i nalazi se u krem gelovima, losionima, emulzijama i proizvodima za pranje. Stručnjaci savjetuju da izbjegavate jaku sunčevu svjetlost kada koristite proizvode koji sadrže ovaj sastojak i da koristite kremu za sunčanje bez ulja sa SPF 30 ili više.

Retinoidi

Ove komponente su često uključene u proizvode protiv starenja. Dostupni u obliku kreme ili gela, oni podstiču obnavljanje kože uklanjanjem mrtvih ćelija sa površine i stimulisanjem unutrašnjih procesa regeneracije. Pored toga, retinoidi se preporučuju i problematičnoj koži, jer su važni i za obnavljanje, piling i regulaciju proizvodnje sebuma, što ove komponente rade. U ovom slučaju, takođe je bolje da se uzdržite od dugog boravka na suncu.

Antibiotici

Oralni antibiotici, baš kao i kreme sa antibioticima, se obično propisuju kao dodatak lokalnom liječenju akni. Stručnjaci upozoravaju da neki od njih, poput tetraciklina, doksiciklina ili eritromicina, iako efikasni u uništavanju bakterija koje izazivaju akne, mogu istovremeno učiniti kožu osjetljivom na sunčevu svjetlost i ultraljubičasto zračenje.

AHA kiseline

Treba obratiti pažnju na prisustvo mliječne, vinske ili glikolne kiseline u listi sastojaka. Ako su takve komponente prisutne, obavezno nanesite kremu za sunčanje i ograničite izlaganje suncu nedjelju dana nakon upotrebe.

Kako zaštititi kožu osjetljivu na sunce?

Ako morate da izađete na sunce dok ste na tretmanu ili koristite supstance koje izazivaju fotosenzitivnost, vodite računa o optimalnoj zaštiti. Prije svega, koristite dovoljnu količinu SPF-a (za lice dovoljno kreme pokriva jastučiće kažiprsta i srednjeg prsta) i obnavljajte je na svaka dva sata. Bolje je izabrati proizvod koji ne sadrži ulja,piše lepotaizdravlje.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.