Amerikanci: Zaustavljena je ruska ofanziva na Harkov

Amerikanci: Zaustavljena je ruska ofanziva na Harkov

Uništeni ruski tenk u blizini sela Dolina u oblasti Harkov, Ukrajina, 23. septembra. REUTERS/Gleb Garanich

Ruska vojna ofanziva oko ukrajinskog grada Harkova je zaustavljena, izjavio je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, koji to vidi kao posljedicu zelenog svjetla koje je Vašington dao Ukrajincima za napad na ciljeve i u samoj Rusiji.

“Sa stanovišta predsjednika SAD, u pitanju je samo zdrav razum. Ono što se dešavalo oko Harkova, ono što je bilo novo posljednjih mjeseci, bila je ruska ofanziva. Nije bilo smisla ne dozvoliti Ukrajincima da napadnu preko granice”, rekao je Jake Sullivan za američku televizijsku mrežu CBS.

“Obavezna regrutacija i stanice metroa kao bunkeri”: Najmoćnija zemlja EU priprema se za sukob sa Rusijom

Prema njegovim riječima, Biden je dao odobrenje Ukrajincima, a oni su ga primjenili na bojnom polju.

“Želim da istaknem da je ova (ruska) ofanziva na Harkov zaustavljena. Taj grad je i dalje pod prijetnjom Rusa, koji posljednjih dana nisu napredovali u toj zoni”, rekao je Sullivan.

Američki predsjednik je dugo odbijao da dozvoli Ukrajincima da koriste oružje koje isporučuju SAD za napade unutar ruske teritorije, ali je nedavno promijenio stav. Međutim, Biden je postavio i određene uslove, a to je da može da se gađa samo pogranično područje.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.