Đukanoviću Amfilohije uručio povelju Velikog dobrotvora Sabornog Hrama
Đukanoviću Amfilohije uručio povelju Velikog dobrotvora Sabornog Hrama

Crna Gora dio velike hrišćanske istorije

Đukanoviću Amfilohije uručio povelju Velikog dobrotvora Sabornog Hrama

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović susreo se sa Patrijarhom carigradskim i vaseljenskim Vartolomejom i patrijarsima i predstavnicima pravoslavnih i drugih hrišćanskih crkava, kao i predstavnicima Islamske zajednice, koji borave u posjeti Crnoj Gori povodom obilježavanja 1700 godina Milanskog edikta i osvećenja novoizgrađenog Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Đukanoviću je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručio povelju Velikog dobrotvora Sabornog Hrama i reprodukciju hrišćanskig diskosa koji se čuva u Ermitražu, kao priznanje Vladi za doprinos njegovoj izgradnji

Premijer Đukanović iskazao je zadovoljstvo što smo u prilici da Crna Gora i Podgorica budu mjesto obilježavanja ovako značajnog događaja iz hrišćanske istorije. 

Ukazao je da on ima ogroman istorijski značaj za hrišćane, ali i pripadnike svih drugih kultura, vjera i tradicija. 

“S pravom su Crnogorci danas ponosni na međuvjersku, međuetničku i međunacionalnu toleranciju, koja predstavlja dio njihovog bića i istorije”, kazao je premijer, dodajući da je univerzalna vrijednost slobode i naša obaveza da je podijelimo jedni sa drugima, onako kako su nas na to upućivali Sveti Petar Cetinjski i Petar II Petrović Njegoš, temelj stabilnosti savremenog crnogorskog društva. 

Premijer je istakao da je Crna Gora danas mjesto skladnog života, zahvaljujući sposobnosti crnogorskog društva da i u najtežim trenucima očuva zajedništvo uprkos različitostima, kao svoju najveću vrijednost.

Predsjednik Vlade je kazao da je država svjesna  značaja i uloge crkve u jednom društvu i u tom kontekstu ukazao na potrebu unaprijeđenja postojećeg pravnog okvira i nastojanje Vlade da se aktivnosti na tom polju u što skorijem vremenu ostvare.

"Premijer je ukazao da su hrišćanske vrijednosti dio našeg identiteta i iskazao spremnost države da pomogne u uspostavljanju punijeg jedinstva, posebno među pravoslavnim vjernicima, u skladu sa ustavnim okvirom", saopšteno je iz premijerovog kabineta.

Patrijarh Vartolomej zahvalio je na toplom prijemu i iskazao zadovoljstvo zbog prilike da svjedoči bratskom susretanju koje postoji između religija u Crnoj Gori.

"Ukazujući na vrijednosti na koje nas upućuje Milanski edikt, posebno je naglasio značaj zajedničkog zalaganja za afirmaciju dijaloga među religijama na svim nivoima. Podsjetio je da je Vaseljenska patrijaršija inicirala početak tog dijaloga na akademskom i teološkom nivou, i u tom kontekstu izrazio želju da ponovo kanonski dođe do jedinstva unutar pravoslavlja u Crnoj Gori. Posebno se zahvalio premijeru Đukanoviću i Vladi na svemu što su učinili i čine za crkvu, ukazujući da je izgradnja Hrama primjer odnosa koji država treba da baštini prema crkvama i vjerskim zajednicama", saopšteno je iz premijerovog kabineta.

Đukanović je ukazao da je država svjesna postojanja podjele u pravoslavnoj zajednici, i podsjetio da smo zajednički, mudrošću i razumijevanjem u prethodnom periodu, ostvarili obnovu crnogorske nezavisnosti.

"Na temelju tog kapitalnog iskustva, uvjeren je da ćemo razumnim i odgovornim postupanjem, spremnošću da čujemo i razumijemo jedni druge, prevazilazeći našu tradicionalnu violentnost, svi zajedno doprinijeti rješenju koje će dovesti do prevazilaženja podjela unutar pravoslavne zajednice", ističu u Vladi.

Đukanoviću je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručio povelju Velikog dobrotvora Sabornog Hrama i reprodukciju hrišćanskig diskosa koji se čuva u Ermitražu, kao priznanje Vladi za doprinos njegovoj izgradnji. (CdM)