Za inicijativu glasalo 27 poslanika, protiv bilo 44

Mandić ostaje na čelu Skupštine Crne Gore

Većina poslanika u Skupštini Crne Gore glasala je protiv predloga poslaničkih klubova DPS-a, SD-a, DUE i HGI da se Andrija Mandic razriješi dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore. Glasalo je 72 poslanika, a jedan listić bio je nevažeći. Za smjenu Mandića na glasalo je 27 poslanika, a protiv je bilo 44.

Sjednica sa radom nastavlja sjutra u 12 časova, a kolegijum kod predsjednika Skupštine zakazan je za 11:30, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Poslanici Skupštine Crne Gore raspravljali su danas na sjednici o inicijativi za razrješenje predsjednika parlamenta Andrije Mandića. Poslanik PES-a Vasilije Čarapić povukao je prijedlog da se tačka o smjeni Mandića skine sa dnevnog reda.

Knežević: Ako BS glasa za smjenu, DNP neće podržati njen ulazak u Vladu

Milan Knežević iz DNP-a poručio je da će ukoliko Bošnjačka stranka bude glasala za smjenu Andrije Mandića, DNP neće glasati za BS u rekonstruisanoj Vladi.

"Tako mi Bog pomogao. E ne možete jedno poluvrijeme igrati za Partizan, a drugo za Zvezdu. U vladu ste dobrodošli ukoliko ne glasate za smjenu Mandića. Ako vi uđete u Vladu ja neću biti u Vladi. Bujrum. Nakon ovih antisrpskih kvalifikacija ako vi uđete u Vladu ja neću biti njen dio", poručio je Knežević.

Podsjetio je da je stranka Radovana Karadžića uputila svojevremeno čestitku DPS-u, koja je pročitana na kongresu, te da se ne sjeća da je Ibrahimović tada govorio bilo šta.

Ervin Ibrahimović iz BS-a odgovorio je Kneževiću na tvrdnju da ne smije da osudi napada Izraela na Palestinu, i kazao da su svi iz tog političkog subjekta osudili napad na Palestinu.

Milan Knežević u Skupštini je pokazao fotografije Filipa Vujanovića sa Miloradom Dodikom, na kojima se vidi trobojka iza Dodika, mapa Republike Srpske, a iza Vujanovića Alaj - bajrak.

"Pokloniću Vam Živkoviću ovu fotografiju pa kad sretnete pitajte Vujanovića što tad nije reagovao", istakao je Knežević u obraćanju Danijelu Živkoviću iz DPS-a.

Pokazao je i fotografije Lidije Vujanović, Igora Lukšića sa Dodikom u Hramu Hristovog vaskrsenja. Nakon toga pokazao je fotografiju Mila Đukanovića sa Dodikom.

"A ovo su Biljana Plavšić, Milo Đukanović i Milorad Dodik. Poslaću Vam ih da ih okačite u vašim partijskim prostorijama", ostakao je Knežević.

Pozvao je "junake", da pođu do Mila Đukanovića i da ga pitaju "šta uradi ti ovo od nas"?

Poručio je poslanicima da da "vam nije bilo Putina i Dodika nikad ne bi imali nezavisnu Crnu Goru".

Andrija Nikolić (DPS) istakao je da da je na mjestu Ibrahimovića i kolega iz BS, ne bi se uzrujavao najavama da će Knežević napustiti vladajuću koaliciju ako BS glasa za smjenu Mandića, jer, kaže Nikolić, već tri puta je iznosio slične najave, te je rekao da je Knežević neprincipijelan.

Kaže da su se funkcioneri DPS-a sa Dodikom srijetali pretežno u Briselu.

Tvrdi da je Dodik svojevremeno priznao da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Podjele u Crnoj Gori postoje više od 150 godina, i neće prestati preko noći. Jer Srbija nikada neće odustati od toga da se pita u Crnoj Gori i da gleda na Crnu Goru kao svoje unutrašnje pitanje, a mi ćemo Crnu Goru braniti o životima ako treba", istakao je Nikolić. 

Kaže da je DPS najjača politička partija na osnovu istraživanja koje su obavili. 

"Ja vjerujem da nas brzo očekuju izbori. Izađite samostalno, i mi ćemo samostalno pa ćemo se izmjeriti", naveo je Nikolić.

Danijel Živković (DPS) kazao je da danas poslanici glasaju za to da li će Crna Gora biti na evropskom putu ili ne.

"Vi iz Evrope sad stavili ste danas tačku na evropski put Crne Gore", istakao je Živković.

Poslanik Demokratke Crne Gore Nikola Rovčanin saopštio je da će poslanici Demokrata glasati protiv predloga za smjenu Andrije Mandića.

"Mi smo potpisnici koalicionog sporazuma, i svi potpisnici terba da u punom kapacitetu poštuju i realizuiju isti. Druga stavr je političke prirode. Skupština Crne Gore i Vlada koja je proistekla iz ove parlamentarne većine je postigla za ovo više od 100 dana rekorde rezultate", naveo je Rovčanin.

Kaže da je potpuno jasno da se ova inicijativa neće efektirati u ovoj parlamentarnoj većini.

Slađana Kaluđerović je podsjetila da je ovaj savez Parlamenta isporučio značajne rezultate, i naglasila da poslanički klub u kojem se nalazi neće podržati predlog za smjenu Mandića. 

"Jasno je da iza ove inicijative stoji Milo Đukanović", naglasila je ona.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je na sjednici poručio da je "takav kakav je i ne bi se mijenjao ni sa kim".

"Prvi sam među jednakima u ovom parlamentu, gdje smo napravili velike ciljeve. Želio bih da oštre polemike ostavimo iza sebe", poručio je on. 

Prema njegovim riječima, evropski parlamentarci itekako vrednuju rad Skupštine. 

"Nikoga nisam ukrao, nikoga nisam povrijedio, u lice svakog mogu pogledati. Spočitava mi se da sam teg o vratu evropskoj Crnoj Gori. Ja nisam materijalan tip. A opasna politička struktura pokušava da kontroliše pojedince", dodao je Mandić. 

Dodao je da nije lider ni parlamentarne većine, niti lider PES-a.

"Vjerujem da će rekonstrukcija Vlade uskoro uslijediti, pa kad postignemo ciljeve približavanja Evropskoj uniji, to će nas najbolje preporučiti građanima Crne Gore. Po djelima sudite. Ovo je mjesto demokratije, moramo biti strpljivi", rekao je Mandić. 

Nikolić: Mandić ima podršku koalicionih partnera za nacionalističke ciljeve

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je kazao da je Mandić u nelegalnom posjedu crnogorskog državljanstva. 

"Za svoje nacionalističke i antievropske ciljeve je za sada dobijao bezzrezervnu podršku od koalicionih partnera. Taj čovjek kompromituje Crnu Goru. Svoje pravo evropsko lice pokazao je kad je doveo Milorada Dodika", poručio je on. 

Poslanik DPS-a Ivan Vuković tvrdi da od početka mandata Mandića ambasadori zaobilaze kabinet predsjednika Skupštine.

Sa Mandićem na mjestu predsjednika Skupštine mi nemamo šansu za put ka Evropi. On je u političkom smislu teg o vratu evropskoj Crnoj Gori", dodao je on. 

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša poručio je parlamentarnoj većini da su podršku dobili prebrzo. 

"Smijite se koliko hoćete. Ne možete pobjeći od odgovornosti sjutrašnjice, izbjegavajući je danas", kazao je on. 

Adžić: Zabrinjava me Mandićevo ćutanje o zaduživanju 

Poslanik GP URA Filip Adžić kaže da ga zabrinjava Mandićevo ćutanje o zaduživanju države. 

"Već tri mjeseca ne možemo izabrati direktora Uprave policije. Podjele su Mandićevim pojavljivanjem svaki put izražene. Nanio je toliko štete državi, i po pitanju finansija, i po pitanju turističke sezone, a o podjelama da ne govorimo", istakao je on. 

Ćinćur: Dajem šansu Mandiću 

Nezavisna poslanica Radinka Ćinćur saopštila je da neće glasati za smjenu Mandića. 

"Mandić je pokazao da ima sluha za naše zahtjeve. Vjerujemo da svojim radom Mandić neće ostavljati prostor za kritike. Dajemo mu šansu i nećemo glasati za njegovu smjenu", poručila je ona. 

Rakočević: Dodik se sastao sa Mandićem, samo dva dana nakon sastanka sa Putinom 

Prema riječima poslanika DPS-a Nikole Rakočevića, Mandić nikad nije trebalo da bude predsjednik parlamenta.

"Dodik je došao u Crnu Goru i sastao se samo dva dana sa Mandićem, nakon što se sreo sa Vladimirom Putinom. Ovo je prst u oko cijeloj Evropi. Prvi potez ka multietničkoj Crnoj Gori je smjena Mandića. Ko ne podrži ovu inicijativu, svrstava se u antievropske strukture", dodao je on. 

Mandić dao pauzu kako bi se održao Kolegijum

Na insistiranje Poslanika DP-a Andrije Nikolića, Mandić je ranije dao pauzu ako bi se održao Kolegijum. 

Nikolić je imao zamjerku jer prije sjednice nije održan Kolegijum, na šta je Mandić odgovorio da Poslovnik daje maksimalno tri sata za raspravu o toj tački. 

Čarapić: Raspravljaćemo o smjeni Mandića, ko sam ja da sprečavam diskusiju

Inicijativu za razrješenje Mandića podnijela je Demokratska partija socijalista, uz obrazloženje da on nije dostojan da obavlja tu funkciju, ali je Pokret Evropa sad (PES) zatražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda sjednice.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da je podnio predlog da se sa dnevnog reda skine tačka o razrješenju Mandića jer nije usaglašena na nivou opozicije, ali je nakon toga povukao inicijativu nadajući se raspravi bez tenzija i zapaljive retorike. 

"Mi smo svjesni toga da nema dovoljno glasova za ovu inicijativu. Ja sam naveo i da sačuvamo društvenu stabilnost, da nemamo tenzije i zapaljivu retoriku. Do događaja na Cetinju bio je dogovor da se raspravlja o svim inicijativama opozicije, međutim, nakon Cetinja smo se zapitali i rekli da li ćemo stalno da provlačimo ovakve teme kroz Skupštinu i dižemo tenzije“, kazao je on.

Mandić je kazao da nema ni pred kim da bježi, niti da se crveni. 

"Što se Andrije Mandića tiče, ja sam uvijek za raspravu. Ne bježim ni od kakve tačke dnevnog reda, ali razumijem pravo najjačeg kluba koji ne želi da se raspravlja o tačkama koje nas udaljavaju od osnovnog cilja ove većine. Što se mene tiče ovo može da bude prva tačka", naveo je Mandić. 

Čarapić je kazao da ipak povlači predlog da se sa dnevnog reda skine inicijativa o razrješenju Mandića. 

"Iskoristio sam svoje pravo, ali kad sam vidio reakcije i neizdrž da se o ovome raspravlja, ko sam ja da sprečavam diskusiju, ali samo želim da ona bude racionalna", kazao je on. 

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je Čarapić polemisao sa nečim sa čim se ne polemiše, jer da zna šta radi ne bi korigovao opoziciju u inicijativama. 

"Frapantno je da pokazujete ovaj novo neznanja o Posloviku. Frapantno je i izlaganje gospodina Čarapića jer se ovdje predlažu inicijative kojima se zaustavlja i guši opoziciona riječ u parlamentu. Nemojte da nas učite demokratiji", kazao je on na šta je Mandić rekao da je Čarapić uradio sve u skladu sa Poslovnikom. 

Dnevni red

Na dnevnom redu će, osim predloga za razrješenje Mandića, biti i predlozi zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, o dopunama Zakona o biračkom spisku i o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o osiguranju, Predlogu zakona o upravljanju otpadom, a na dnevnom redu su i predlozi izmjena i dopuna zakona o industrijskim emisijama i o biocidnim proizvodima, kao i tačka izbori, imenovanja i razrješenja.

Iz Skupštine su naglasili da se radi o predloženom dnevnom redu i da će se poslanici o njemu izjasniti na samoj sjednici.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.