Slučaj FCJK kroz prizmu medijske manipulacije

Slučaj FCJK kroz prizmu medijske manipulacije

Ne trebaju bogzna kakve istraživačke vještine i resursi da bi se otkrilo što to istinski stoji u pozadini posljednjeg „istraživačkog“ uratka Srdana Kosovića. Uostalom, sve je to mahom ogoljeno u nizu tekstova koji su uslijedili kao odgovor na njegovo otvoreno targetiranje članova akademskoga osoblja FCJK. Istina, u nekom manje toksičnom ambijentu zaprepastila bi lakoća kojom dojučerašnji urednik koncerna Vijesti udara na akademski integritet FCJK zajednice.

Međutim, da u Kosovićevu pisanju nema ni traga od istraživačkoga a ni od novinarskoga, nije zgorega ukazati izvodom neistina koje tendenciozno iznosi prilikom navođenja naših akademskih referenci:

Nije tačno da se pretragom WOS baze mogu naći autorski radovi nastavnoga osoblja FCJK u onom broju koji Kosović pojedinačno navodi za svakoga od nas. ‒ Dovoljno je konsultovati oficijelni sajt Web of Science.

Nije tačno da „uvid u WOS bazu jasno pokazuje da je svako od njih (profesora FCJK ‒ prim. aut) objavio svoje radove samo u časopisu Lingua Montenegrina“. I za ovo je dovoljno koristiti oficijelni Web of Science search engine.

Autor tendenciozno zaobilazi pominjanje radova profesora FCJK objavljenih u međunarodnim zbornicima radova, na drugim jezicima ili u časopisima koji pripadaju SCOPUS bazi, a za koju i sam kaže da je crnogorski Zakon o visokom obrazovanju takođe prepoznaje kao relevantnu za izbor u akademska zvanja, kao i autorske monografske publikacije koje su uz navedeno još jedan od uslova za izbor u zvanja.

U konačnome, nije tačno da čak ni po propisima koji se odnose na Univerzitet Crne Gore, a koje FCJK nije dužan da poštuje, nastavni kadar naše institucije ne ispunjava kriterijume za akademsko zvanje koje pośeduje.

Za potpuniji uvid u naše bibliografske jedinice, Kosovića i javnost upućujem na onlajn bibliotečko-informacioni sistem https://cg.cobiss.net/. Osim pukoga uvida u broj objavljenih radova, na njemu se mogu upoznati i s bibliotekama u kojima mogu uzeti na čitanje štampana izdanja naših radova, ali i u najvećem broju slučajeva doći do direktnih linkova njihovih elektronskih verzija. O malograđanskom, diletantskom i diskriminatorskom dovođenju u pitanje kredibiliteta i kvaliteta međuinstitucionalne saradnje s novopazarskim Univerzitetom ovom prilikom zaista nema potrebe ni polemisati.

S druge strane, a u cilju razumijevanja opštega konteksta i namjere Kosovićeva teksta, čini se simptomatičnim što medij koji je Kosović sve ove godine uređivao nije ispratio niti jedan događaj od međunarodnoga akademskoga značaja u organizaciji FCJK, niti objavio bilo koju vijest o nekom postignuću FCJK nastavnoga kadra na međunarodnoj akademskoj sceni. Za to vrijeme, nastavni kadar FCJK profesionalno se razvijao, umrežavao i doprinio pozicioniranju montenegristike u okviru razvoja savremenih studija slavistike.

Od autorskih doprinosa za opise jedinica u slavističkoj enciklopediji u izdanju Brilla (nalazi se na spisku renomiranih međunarodnih izdavača koje je ustanovio Savjet za visoko obrazovanje u svom dokumentu u kome propisuje uslove za izbor u zvanje), preko učešća profesorā FCJK na međunarodnim konferencijama „Disrupting Digital Monolingualism“ u organizaciji londonskoga King’s College 2020, odnosno „Літературний процес: методологія, імена, тенденції“ u organizaciji kijevskoga Univerziteta Borys Grinchenko, neposredno pred rusku invaziju na Ukrajinu, sve do gostujućih predavanja po pozivu na Univerzitetu u Pitsburgu (SAD), ili najsvježijeg učešća na Internacionalnoj konferenciji Američke asocijacije nastavnika slovenskih i istočnoevropskih jezika 2023 AATSEEL Annual Conference, u pretraživaču koncerna Vijesti neće se naći ni slova.

Za kraj, podstičem javnost da s podjednakom pozornošću istraži postupke odabira u akademska zvanja, kao i broj, izdavače i sadržaje objavljenih radova nalogodavaca Kosovićeva teksta. Njihov rukopis je podjednako čitljiv u Kosovićevu tekstu kao i u njegovoj uređivačkoj politici.

Izvor Analitika

autor Milan Marković

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.