Do usaglašavanja planova treba da važi moratorijum na gradnju u Boki

Do usaglašavanja planova treba da važi moratorijum na gradnju u Boki

Ministarstvo kulture i medija pozvalo je da se udruženim snagama sistemski pruži kvalitetan odgovor u kreiranju politika koje će biti u skladu sa očekivanjima i preporukama UNESCO-a u odnosu na očuvanje zaštićenih područja - Kotora i Durmitora.

Ključni akcenti preporuka UNESCO odnose se, kako je iz resora kulture potvrđeno Pobjedi, na produženje moratorijuma za gradnju u Boki Kotorskoj sve do definisanja i usklađivanja ključnih planskih dokumenata, odnosno da se u zoni NP Durmitor realizacija započete infrastrukture odvija u skladu sa smjernicama o zaštiti prirode.

ROKOVI

Iako UNESCO nije doveo dosadašnji status područja Kotora i NP Durmitor u pitanje, Crna Gora do 1. februara naredne godine treba da dostavi izvještaj u kojem će obavijestiti Komitet svjetske baštine što je konkretno urađeno na planu nedostajućeg usaglašavanja ključnih planskih i dokumenata za upravljanje zaštićenim područjem Kotora, dok je u slučaju Durmitora taj rok 1. decembar naredne godine.

Rokovi su definisani na proširenoj 45. sjednici Komiteta održanom u Rijadu tokom ovog mjeseca, a eksperti UNESCO su, potvrđeno je Pobjedi u Ministarstvu kulture i medija, naglasili potrebu dodatnog djelovanja kako bi se aktivnosti koje se preduzimaju za očuvanje nastavile u najboljem duhu referentne Konvencije o zaštićenim područjima.

” U kontekstu prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, ukazano je na potrebu usklađivanja menadžment plana sa Prostornim planom Opštine Kotor i akcentovan niz mjera koje – u kontekstu razvoja i turističke ponude – treba sprovesti kako bi se dobro očuvalo. Državi je preporučeno da produži moratorijum na gradnju, koji ne bi bio trajni, već do usaglašavanja svih planskih dokumenata”, kazali su iz Ministarstva.

UPOZORENJE

Na pitanje što je naglašeno u vezi sa NP Durmitor, iz Ministarstva su naveli da su eksperti UNESCO ponovili poziv da se turistički kompleksi ne grade unutar zaštićene zone, da započeti infrastrukturni projekti moraju biti usklađeni sa smjernicama i planskim dokumentima, „ali i da država obrati naročitu pažnju na nekoliko projekata koji su u neposrednoj blizini i imaju uticaj na zaštićeno područje“.

” Posebno je izdvojeno upozorenje Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji u kontekstu projekta hidroelektrane Buk Bijela, čijom se izgradnjom direktno ugrožava zaštićeno područje UNESCO u Crnoj Gori. Obje države pozvane su da osiguraju realizaciju projekta u skladu sa svim standardima UNESCO i uz saradnju sa Crnom Gorom”, naveli su iz Ministarstva kulture.

Iz Ministarstva su potvrdili da u zvaničnim izvještajima proširenog 45. zasijedanja Komiteta svjetske baštine nije doveden u pitanje dosadašnji UNESCO status dva crnogorska zaštićena područja – Kotora i Durmitora.” Oba crnogorska zaštićena područja razmatrana su u okviru tačke posvećene ,,Stanju očuvanja dobara upisanih na Listu svjetske baštine“. Osim ove kategorije izvještaja postoji još kategorija Lista ugrožene svjetske baštine. Ni područje Kotora, ni područje Durmitora ne smatraju se zaštićenim područjima koja su ugrožena”, naveli su iz Ministarstva u odgovoru na pitanja Pobjede.

OBAVEZA SVIH

Dodaju da je svakako obaveza Crne Gore da preporučene poteze i mjere implementira na pravi način.

” Izvještaj UNESCO-a i fokus javnosti na Kotor i Durmitor dobra su prilika da u narednom periodu nastavimo da, sa partnerima iz civilnog sektora, medija, javne uprave i akademske i međunarodne zajednice, dovršavamo, usvajamo i sprovodimo strateška dokumenta koja po evropskim standardima uređuju procese kojima u okviru nadležnosti za UNESCO upravljamo”, naveli su iz Ministarstva kulture.

Naglašavaju da nas sve to obavezuje da zajedno, sistemski, na svim nivoima reagujemo, od lokalne samouprave, resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, inostranih poslova i kulture.

” Nadležne institucije za ova pitanja će nastaviti da vode komunikaciju i sprovode aktivnosti koje će doprinijeti napretku u narednim izvještajima”, naveli su iz ovog resora koji je zadužen za koordinaciju i komunikaciju sa UNESCO.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Crna Gora učestvovala u zasijedanju Komiteta u svojstvu posmatrača, jer u ovom mandatu nije bila članica.

Između brojnih tema iz domena zaštite i očuvanja svjetske baštine, razmatrane su politike UNESCO-a u ugroženim i ratom pogođenim područjima, kao i sagledani izvještaji o mjerama koje države članice UNESCO sprovode na planu osiguravanja standarda prihvaćenih prilikom upisa dobara na Listu svjetske baštine.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.