Direktori se lako imenuju a teško razrješavaju
Snežana Kaluđerović

Direktori se lako imenuju a teško razrješavaju

Početak školske godine je obilježen brojnim problemima, koji ukazuju da je stanje u prosvjeti alarmantno, smatra viša pravna savjetnica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović

Pobjeda je izvještavala o nezakonitim direktorima koji i dalje rukovode školama, uprkos nalazima Prosvjetne inspekcije a koje ministar Miomir Vojinović ignoriše, početku školske godine protestom nastavnika, nedovoljnim brojem medijatora i šofera zbog čega romska djeca koja su upisana u škole ne pohađaju nastavu, nedovoljnog broja asistenata za djecu sa posebnim potrebama... samo su dio problema o kojima je javnost upoznata

Kaluđerović ističe da je posebno zabrinjavajuće što i pored dokaza nijesu razriješeni direktori javnih ustanova obrazovanja jer su zloupotrebljavali službeni položaj.

- CGO ukazuje i ukazivaće na propuste u radu i postupanju Ministarstva prosvjete. Upravo su inicijative CGO-a pokrenule mnoge teme i pitanja odgovornosti nadležnih u obrazovnom sistemu Crne Gore. Od Ministarstva prosvjete se očekuje da sprovodi svoje nadležnosti, a od ministra kao menadžera da koordinira institucijama nad kojima je to Ministarstvo nadležno, kao i da prati nalaze nadzornog organa nad njihovim radom kako bi obrazovni sistem nesmetano funkcionisao – kazala je ona. Kaluđerović ističe da to nije pitanje dobre volje već obaveza po propisanom horizontalnom i vertikalnom modelu.

- Nepoštovanje rada i djelovanja nadzornog organa, odnosno prosvjetne inspekcije, povlači ozbiljnu odgovornost za štete koje proisteknu iz nepostupanja – kazala je Kaluđerović.

Prema zakonu koji je važio do 1. maja ove godine ministar prosvjete je imenovao i razrješavao rukovodioce javnih obrazovnih ustanova. Nakon tog datuma, tu obavezu imaju školski odbori koji sada biraju direktore i prijedlog dostavljaju ministru.

Kaluđerović povodom toga ističe da su imenovanja išla lagano, ali da su izostala razrješenja, za koje je postajala dokazna građa o zloupotrebama službenog položaja.

- Javnost mora da zna zašto su brojni prijedlozi za razrješenje direktora, koje su podnijeli različiti prosvjetni inspektori uz prateće detaljne zapisnike, ostali skriveni u ladicama Ministarstva prosvjete - ističe ona.

Prvi sporni slučaj tiče se direktora Srednje pomorske škole u Kotoru Ratka Petrovića, za kojeg je inspekcija utvrdila da je kršio zakon, zloupotrebljavao položaj i da u njegovom radu ima primjesa nepotizma, jer je zapošljavao kćerku i čak izmišljao radno mjesto za nju. Takav nalaz je inspekcija dostavila Ministarstvu prije godinu i ministar Vojinović nije postupio po njemu. Pobjedi je rečeno iz tog resora kako navodno prijedlog inspektora nije ni stizao u Ministarstvo, jer bi oni u suprotnom odmah reagovali. Pobjeda, međutim, ima dokaze, što smo i naveli, da je prijedlog o razrješenju zaprimljen u tom resoru.

- Ministarstvo je pokušalo da se opravda time da nema eksplicitni prijedlog za njegovo razrješenje, iako je to demantovao nadležni inspektor. Takođe, ni nakon medijskih objava i inicijative CGO-a Ministarstvo nije zatražilo od nadležne inspekcije dokumentaciju za razrješenje Petrovića što bi bilo logično ukoliko nije postojala namjera da se slučaj zataška – kazala je Kaluđerović.

Da slučaj direktora škole u Kotoru nije usamljen, pokazuje onaj koji se tiče sporne direktorice kolašinske škole ,,Međuriječje“ Sonje Janković za koju je inspekcija, takođe, utvrdila da je kršila zakon i tražila od Vojinovića da je smijeni, još u aprilu ove godine. Pobjedi su prošle sedmice rekli iz resora kojim rukovodi ministar Vojinović da im ni taj prijedlog nije stizao. Direktorica nam je rekla da je inspekcija dolazila, ali da nije tačno da je tražila njenu smjenu, već da je nalaz inspekcijskog nadzora pozitivan. Na upit da li onda može da nam ga dostavi, rekla je – ne.

Kaluđerović je podsjetila da je ministar prosvjete, kako ističe, ignorisao tri uzastopna prijedloga za razrješenje direktora JU Srednja elektro-ekonomska škola u Bijelom Polju, Velibora Karličića (prvi od 10. juna 2022, drugi od 31. marta 2023. i treći upućen Školskom odboru te ustanove 12. juna 2023. godine).

- Po dva prva prijedloga ministar je bio dužan da direktno postupi, a u trećem da se profesionalno zainteresuje. Ukoliko ministar ni ove prijedloge nije dobio, onda se mora otvoriti istraga i utvrditi gdje nestaje dokumentacija koja je morala biti u Ministarstvu prosvjete - navodi ona.

CGO ukazuje da ovi prijedlozi za razrješenje po kojima nije postupljeno svjedoče o kontinuiranom kršenju člana 83, po bilo kojoj od 18 tačaka, da se radi o obligaciji ministra sa obavezujućom zakonskom snagom da postupi po tim prijedlozima da ne bi došlo do imperativa koji povlači i krivičnu odgovornost.

- Međutim, izgleda da je diskreciono pravo ministra da donosi odluke preuzelo primat nad zakonskim obavezama i postalo praksa, a na štetu poštovanja jasno propisanih zakonskih obaveza, bilo da su obligatornog ili imperativnog karaktera. Treba naglasiti i da su prijedlozi za razrješenja direktora potkrijepljeni argumentima kršenja i nepravilnosti u rukovođenju javnim ustanovama obrazovanja, a u pojedinim slučajevima i u produženom trajanju, i da se po njima mora postupati, odnosno da se ti direktori moraju razrješavati - ističe Kaluđerović.

Naglašava da se ne može diskriminatorno odlučivati po prijedlozima prosvjetne inspekcije, pa onda kada kršenja nadležnima odgovara razrješavati rukovodioce, a u slučajevima kada su interesi drugačiji ne sprovoditi razrješenja.

Ona je ispred CGO apelovala da se Odsjek za prosvjetnu inspekciju, koji radi u okviru Uprave za inspekcijske poslove, ojača dodatnim kadrom sa integritetom.

U toj organizaciji, ističe Kaluđerović, očekuju od novih prosvjetnih vlasti, da Ministarstvo i ministar budu podržavajući za rad prosvjetne inspekcije, umjesto što ignorisanjem njihovih rezultata diskredituju i obesmišljavaju rad prosvjetnih inspektora.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.