Antiratni protesti u Beogradu prijetnja po nacionalnu bezbjednost Srbije?
Antiratni protesti u Beogradu

Antiratni protesti u Beogradu prijetnja po nacionalnu bezbjednost Srbije?

U Beogradu se od početka rata u Ukrajini nesmetano održavaju antiratni događaji, ali ruski aktivisti sada strahuju da više nisu dobrodošli.

Najmanje trojica ruskih državljana koji žive u Srbiji i javno se protive ruskoj agresiji, nedavno su proglašeni "prijetnjom po nacionalnu bezbjednost", navodi se u dokumentima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u koje je BBC imao uvid.

Pjort Nikitin i Vladimir Volokhonski iz Ruskog demokratskog društva, udruženja koje okuplja rusku dijasporu, kao i marketing stručnjak Jevgenij Iržanski, u prethodnih godinu dana organizovali su proteste, koncerte i književne večeri, čiji su učesnici izrazili ili podržali antiratni stav.

U tri zasebna slučaja, između jula i avgusta 2023. godine, proglašeni su "prijetnjom", a Ministarstvo unutrašnjih poslova "ni u jednom nije dalo adekvatno obrazloženje odluke", ocjenjuje Petar Vidosavljević, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava, za BBC.

"Sva trojica imaju jasan antiratni stav o učešću Rusije u oružanom sukobu u Ukrajini, što može da ukazuje da ovakve odluke imaju političku pozadinu", smatra Vidosavljević.

Uložili su žalbe na rešenja MUP-a, a pojašnjenje ministarstva zatražio je i BBC, ali odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

Iako su pojedine evropske zemlje od početka invazije dodatno ograničile putovanja ruskim državljanima, poruka EU da su disidenti dobrodošli ostala je nepromijenjena.

"Mjere koje je Srbija preduzela pomažu sprovođenju strategije Vladimira Putina da ućutka antiratne glasove", ocjenjuje Sara Ganti, istraživačica na Univerzitetu u Gentu i pravnom fakultetu univerziteta Jejl, za BBC.

"Situacija je veoma razočaravajuća - Rusi su suočeni sa izborom da ili ostanu u Rusiji i ćute, ili da emigriraju i opet ćute u strahu da će biti deportovani", dodaje.

Iako je podržala UN rezoluciju kojom se traži povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) od 2012. godine, nije se pridružila sankcijama koje su zapadne zemlje od početka rata uvele protiv Rusije.

Otkaz boravka i zadržavanje na aerodromu

Prije nego što se preselio u Srbiju, Jevgenij Iržanski je živeo u Španiji i radio za rusko-ukrajinsku kompaniju.

Po izbijanju rata u Ukrajini februara 2022. godine, firma je odlučila da preseli poslove u Beograd.

Iržanskom je ponuđena jedna od rukovodećih pozicija, ali je posle nekoliko mjeseci odlučio da napusti posao i pokrene sopstveni biznis.

U Srbiji je otvorio konsultansku firmu za prodaju i marketing, koja sarađuje sa evropskim kompanijama.

Kao samostalni preduzetnik, dobio je pravo na privremeni boravak u trajanju od godinu dana.

Srbija je od početka rata postala novi dom za hiljade Rusa - prema podacima MUP-a, između februara 2022. i aprila 2023. godine u zemlju je ušlo više od 370.000 ruskih državljana.

Jedna je od zemalja u koje Rusi lako mogu da emigriraju: ne treba im viza, turistički mogu da borave do 30 dana, vizaran se toleriše, a mnogi se registruju kao preduzetnici, kako bi ostvarili pravo na boravak.

U maju 2023, blizu 30.000 Rusa imalo je odobren privremeni boravak u Srbiji, rečeno je tada iz MUP-a za BBC.

U broju Rusa koji su se doselili, Iržanski je vidio još jedan pravac razvoja firme - počeo je da se bavi organizacijom kulturnih događaja.

Na njegov poziv, u nekoliko gradova Srbije nastupali su ruski muzičari i umjetnici koji su javno izrazili antiratni stav.

Među njima su poznate ruske muzičke grupe Anakondaz i Kasta, kao i pjesnici i pisci Viktor Šenderovič, Dmitrij Bikov i Vera Polozkova.

Pred početak koncerata ili književnih večeri, Rusko demokratsko društvo, neprofitna organizacija ruske dijaspore u Srbiji koja postoji oktobra 2022. godine, a osnovali su je Nikitin i Volokhonski, često je promovisalo vlastite aktivnosti.

Formalnog članstva u ovoj organizaciji nema, a Iržanski kaže da je simpatizer društva.

Dijelili su letke, sakupljali novac za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i širi informacije o antiratnim protestima, koje su od početka ruske invazije redovno organizovali u Beogradu.

Aktivisti Ruskog demokratskog društva na protestima su okupljali i do 1.000 ljudi.

Na jednom od najmasovnijih događaja, antiratnoj šetnji krajem decembra 2022. godine, prikupljeno je više od šest hiljada eura, koje je udruženje doniralo za kupovinu agregata za struju u Ukrajini.

"Nismo imali brige oko učešća na protestima - i govorili smo ljudima da ne treba da brinu, Srbija nije Rusija, policija nas ovde štiti", kaže Nikitin za BBC.

Baveći se organizacijom kulturnih događaja Iržanski je bio oprezniji, pa je za gostovanje Dmitrija Bikova u januaru 2023, angažovao obezbeđenje.

Bikov je pisac, kritičar Vladimira Putina i profesor književnosti na Univerzitetu Kornel u Americi, a u Rusiji je proglašen za stranog agenta.

"Nismo bili sigurni ko je kupio karte - antiratni aktivisti, Srbi koji podržavaju Putina, ili ruski činovnici, pa smo hteli da se osiguramo, za svaki slučaj", priča Iržanski.

U aprilu, na književnoj večeri Viktora Šenderoviča, Iržanski je primijetio nekoliko ljudi u sali, koji su snimali događaj telefonima.

Šenderovič je satiričar i član Antiratnog komiteta Rusije, organizacije antiratnih aktivista u emigraciji koji se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu, i takođe je proglašen za stranog agenta u Rusiji.

"Čitav događaj je snimljen, situacija je bila veoma čudna", kaže Iržanski.

Početkom juna, Iržanski je pozvan na saslušanje u Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Kaže da je trajalo nekoliko sati, a Iržanski je uz pomoć prevodioca odgovarao na "brojna pitanja".

Policiju su zanimali podaci o njegovim roditeljima, mestima studiranja i rada, kao i njegova politička pozicija i život u Srbiji.

Iržanski kaže da mu je postavljeno i pitanje o kontaktima sa zaposlenima u ambasadi Rusije u Srbiji i Ruskom domu u Beogradu, odnosu prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovom glavnom oponentu, Alekseju Navaljnom.

Nekoliko nedelja nakon saslušanja, Iržanski je dobio obavještenje da mu je boravišna dozvola produžena na godinu dana.

Međutim, samo dva mjeseca posle prvog saslušanja, Iržanskog su pozvali na još jedan razgovor - u Upravu za strance Policijske uprave za Grad Beograd.

Rečeno mu je da se radi o standardnoj proceduri provjere delatnosti, koja važi za sve samostalne preduzetnike sa odobrenim boravkom.

"Sva pitanja koja su mi postavili ticala su se firme".

"Onda je službenik sa kojim sam razgovarao izašao, a kada se vratio, rekao je da mi je privremeni boravak ukinut i zatražio da potpišem papir o protjerivanju iz Srbije", kaže Iržanski.

Privremeni boravak ukinut je i njegovoj supruzi. Dobili su rok od sedam dana da napuste Srbiju, pod prijetnjom deportacije, kao i zabranu ulaska u zemlju tokom godinu dana.

Iržanski su 31. avgusta 2023. godine uložili žalbu MUP-u, a dok čekaju odluku, što bi moglo da potraje i nekoliko mjeseci, imaju pravo da ostanu u Srbiji.

Nekoliko nedelja ranije, u sličnoj situaciji našao se Vladimir Volokhonski, IT stručnjak i bivši poslanik u gradskom parlamentu Sankt Peterburga, koji se u Beograd doselio 2022, kada je njegov poslodavac prebacio firmu u Srbiju.

Volokhonski je već proveo godinu dana u Srbiji na odobrenom privremenom boravku, ali je početkom avgusta dobio obavještenje da neće biti produžen.

I on je uložio žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali dok čeka rešenje, nema pravo da radi.

"Da bih izbjegao probleme, bio sam prinuđen da prekinem saradnju sa poslodavcem", kaže za BBC.

Sredinom jula, Nikitinu je odbijen ulazak u Srbiju, gdje sa porodicom živi od 2016. godine i ima pravo na stalno nastanjenje.

Nikitin, koji je i državljanin Holandije, zadržan je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i spriječen da uđe u zemlju.

U rešenju koje mu je tada uručeno, kao i u slučaju Iržanskog i Volokhonskog, pisalo je da predstavlja "prijetnju po nacionalnu bezbjednost".

Posle skoro 48 sati u tranzitnoj zoni aerodroma, ipak mu je dozvoljen ulazak u Srbiju, i to "bez ikakvog objašnjenja", kaže Vidosavljević.

"Nije objašnjeno zbog čega je odlučeno drugačije niti da li je odluka koja je donijeta stavljena van snage, što dodatno produbljuje sumnju u razloge zbog kojih je njemu prvobitno odbijen ulazak u Srbiju, jer je čitav postupak bio netransparentan", dodaje.

Nikitin se žalio na zabranu ulaska, ali je MUP odbio njegovu žalbu, i sada planira da pokrene postupak pred sudom.

"Srbija šalje lošu poruku EU"

Nikitin je zabranu ulaska u Srbiju dobio nekoliko dana nakon što je Amerika uvela sankcije protiv Aleksandra Vulina, direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Kao razlog je navedena Vulinova navodna umiješanost u korupciju i trgovinu drogom, kao i njegove veze sa Rusijom.

Vulin, koji je prethodno bio ministar odbrane, pa ministar policije u srpskoj vladi, nastavio je da održava kontakte sa Rusijom nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Krajem maja 2023. godine, učestvovao na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi.

Vulin

Aleksandar Vulin

Srpske institucije tada nisu najavile njegovu posjetu, ali je o njoj izvijestio ruski državni mediji.

U avgustu 2022, šest mjeseci posle početka ruske invazije na Ukrajinu, Vulin se u Moskvi sastao sa Sergejem Lavrovom, ruskim ministrom spoljnih poslova.

Dva mjeseca prije toga, Lavrov je pokušao da posjeti Srbiju, ali su susjedne zemlje zatvorile vazdušni prostor za ruski avion.

Srbija je članica Savjeta Evrope od 2003. godine i potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ženevske konvencije o izbjeglicama.

Ganti smatra da aktiviste iz Rusije pravno treba posmatrati kao izbjeglice, jer su u strahu od progona zbog političkih stavova.

Odluke vlasti u Srbiji mogle bi da dovedu pojedine strane državljane do rizika od deportacije i progona, ocjenjuje istraživačica Sara Ganti.

"Među Rusima to stvara strah da će biti izloženi političkom progonu zbog toga što su izrazili mišljenje".

"Srbija time definitivno šalje lošu poruku Evropskoj uniji", dodaje.

Podsjeća da su, od početka ruske invazije na Ukrajinu, pojedine evropske zemlje uvele ograničenja kretanja za ruske državljane.

"Baltičke zemlje, kao i Poljska, uvele su restriktivne mjere koje onemogućavaju Ruse da putuju, čak i ako imaju vizu, pod izgovorom da će to spriječiti učesnike u ratu i one koji ga podržavaju", kaže Ganti.

Iako su evropski zvaničnici više puta ponovili da su vrata EU otvorena za disidente, ove mjere ponekad pogađaju i predstavnike opozicije.

"Mislim da svi ti potezi samo daju vjetar u leđa Putinovom totalitarizmu, jer pothranjuju strah kod Rusa koji su odlučili da napuste sopstvenu zemlju", naglašava ona.

Ni evropski zvaničnici, ni predstavnici vlasti u Srbiji, za sada nisu komentarisali ove slučajeve.

Nikitin smatra da su nedavni događaji doveli sve strance koji legalno žive u Srbiji, a ne samo Ruse, "u stanje pravne neizvjesnosti".

"Ovi primjeri pokazuju da bilo ko, u bilo kom trenutku, može biti protjeran ili da mu se zabrani ulazak u zemlju", upozorava on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.