Voda iz rezervoara brane Kahovka više nije dovoljna za hlađenje reaktora u Zaporožju
(Foto: Beta/AP)

Voda iz rezervoara brane Kahovka više nije dovoljna za hlađenje reaktora u Zaporožju

Nivo rezervoara vode brane Kahovka na jugu Ukrajine više nije dovoljan da obezbijedi hlađenje reaktora nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je danas operater brane.

Nivo vode "ispod kritičnog praga od 12,7 metara" više nije dovoljan za snabdijevanje "rezervoara nuklearne elektrane Zaporožja" za hlađenje, rekao je na ukrajinskoj televiziji šef ukrajinskog operatera Ukrihidroenergo Igor Sirota.

Brana se nalazi na rijeci Dnjepar, koja napaja rezervoar koji obezbjeđuje vodu za hlađenje nuklearne elektrane, najveće u Evropi, koja se nalazi oko 150 kilometara uzvodno i koju su okupirali Rusi.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji bi trebalo da posjeti elektranu sljedeće nedjelje, rekao je ranije ove sedmice da voda više neće moći da se pumpa ako nivo padne ispod 12,7 metara.

Neophodno je konstantno hlađenje reaktora kako bi se izbjegao akcident topljenja i potonje radijacije.

Veliko jezero za hlađenje u blizini Zaporožja je trenutno puno i sadrži dovoljno rezervi za nekoliko mjeseci, pošto su ugašeni reaktori elektrane.

Osoblje elektrane je već uvelo mjere za ograničavanje potrošnje vode, koristeći je samo za "osnovne aktivnosti vezane za nuklearnu bezbjednost", rekao je Grosi.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane Kahovka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.