Vlada: Fond za zaštitu životne sredine poslovao sa gubitkom od 0,11 miliona eura
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada: Fond za zaštitu životne sredine poslovao sa gubitkom od 0,11 miliona eura

Fond za zaštitu životne sredine prošle godine je poslovao sa gubitkom od 0,11 miliona eura, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade su rekli da su usvojili Izvještaj o poslovanju Fonda za zaštitu životne sredine za prošlu godinu sa Finansijskim izvještajem i Završnim računom.

U Izvještaju se navodi da su ukupni prihodi za prošlu godinu iznosili 0,49 miliona eura, dok su ukupni rashodi bili na nivou od 0,6 miliona eura.

“Tako da je Fond poslovao sa gubitkom od 0,11 miliona eura, dok je rezultat nakon oporezivanja iznosio -0,12 miliona eura”, naveli su iz Vlade.

Oni su kazali da u strukturi ukupnih poslovnih prihoda najznačajniju stavku predstavljaju prihodi po osnovu eko-naknada koji iznose 0,46 miliona eura i čine 94.34 odsto.

Kako su iz Vlade dodali, ostali prihodi iz poslovanja, kao i prihodi po osnovu donacija i refundacija iznose 0,03 miliona eura i čine 5,66 odsto ukupnih poslovnih prihoda Društva.

Iz Vlade su rekli da je data saglasnost na Predlog Programa rada i Finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine za ovu godinu.

"U diskusiji je naglašeno da će usvajanjem navedenih dokumenata Eko-fondu biti omogućeno da započne aktivnosti namjenskog ulaganja u projekte, programe i ostale aktivnosti zaštite životne sredine i klime i unapređenja energetske efikasnosti u skladu sa ostvarenim prihodima", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Eko-fondu će biti omogućeno i da pruži tehničku podršku privrednim subjektima, lokalnoj samoupravi, državnim organima i pojedincima u pripremi programa ili implementaciji aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena i unapređenja energetske efikasnosti.

To je, prema ocjeni Vlade, i jedan od načina pomoći pri implementaciji obaveza preuzetih u okviru Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promijene.

“Finansijskim planom za ovu godinu utvrđeno je da ukupni planirani prilivi iznose 10,37 miliona eura, dok su ukupni odlivi planirani u iznosu od 8,92 miliona eura”, kaže se u dokumentu.

Kako se dodaje, projekti koji se odnose na zaštitu životne sredine predviđeni su u iznosu od 2,57 miliona eura, projekti službe energetske efikasnosti obnovljivih izvora energije u iznosu od 5,3 miliona eura.

Iz Vlade su naveli da su projekti iz oblasti međunarodne i partnerske saradnje planirani u iznosu od 0,28 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.