Ukrajina zatražila od Evrope da joj obezbijedi više struje
(Foto: Beta/AP)

Ukrajina zatražila od Evrope da joj obezbijedi više struje

Ukrajina traži od Evropske unije da "u velikoj mjeri poveća" isporuku električne energije poslije ruskih napada "na energetsku infrastrukturu zemlje" i uništenja brane vještačkog jezera Kahovka koja je izazvala velike poplave, izjavio je danas Frans presu ukrajinski ministar energetike German Galučenko.

"Tražimo od Evrope da poveća" gornju granicu uvoza električne energije sa jednog na dva gigavata dnevno, rekao je ukrajinski ministar.

Galučenko je dodao da nuklearna elektrana u Zaporožju ne predstavlja "neposredan rizik u ovoj fazi", već da se zahtjeva nadgledanje.

Od 600 kvadratnih kilometara pogođenih poplavom poslije rušenja brane Kahovka na jugu Ukrajine, "moglo bi da bude uništeno do 80 naselja, a bez struje je 20.000 domova", rekao je ukrajinski ministar.

Po njegovim riječima, oštećeno je oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Ukrajina je do sada pokrivala 100 odsto svojih potreba" sopstvenom proizvodnjom struje, "ali smo zamolili Evropu da poveća plafon za isporuke", dodao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.