Uspješna sjemenska i rasadničarska proizvodnja obilježila prvu polovinu 2023. godine
Rasadnik Trebaljevo u Kolašinu

Uspješna sjemenska i rasadničarska proizvodnja obilježila prvu polovinu 2023. godine

Uspješna sjemenska i rasadničarska proizvodnja, u sopstvenim rasadnicima Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, obilježila je prvih šest mjeseci 2023. godine, a koja će značajno doprinijeti uspješnoj realizaciji poslovnih planova u ovom segmentu poslovanja. Nakon obilaska rasadnika, utvrđeno je da se sve poslovne aktivnosti u njima odvijaju po planu, u rokovima i na visokom nivou kvaliteta, saopštili su iz te Uprave.

U vlasništvu Uprave za gazdovanje šumama i lovištima trenutno se nalaze tri rasadnika i to: „Trebaljevo“ u Kolašinu, „Županica“ u Rožajama i od prošle godine, nakon 20 godina, opet je u funkciju stavljen i obnovljeni rasadnik „Bjeliši“ u Baru. Obzirom da je proizvodnja sadnica i sjemena iz domaće provinijencije pokazala punu opravdanost, značaj rasadničarske proizvodnje u ova tri rasadnika je od izuzetne važnosti.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima proizvodi sadnice iz sopstvenog sjemena, koje prikuplja u sopstvenim, registrovanim sjemenskim objektima, na osnovu čega trenutno imamo aktivnu proizvodnju sadnica: smrče, jele, dalmatinskog crnog bora, alepskog bora, melije, masline i drugih lišćara. Kapaciteti ovih rasadnika u toku rodne godine mogu da nadmaše i 1,5 miliona komada sadnica, sa tendencijom rasta, zbog čega je nemjerljiv njihov značaj za realizaciju Plana šumsko-uzgojnih radova. Sadnice iz ova tri rasadnika uglavnom se koriste za potrebe pošumljavanja Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, realizaciju Planova sanacije i Godišnjeg programa gazdovanja šumama za 2023. godinu, dok se tradicionalno, određeni dio sadnog materijala, svake godine besplatno dodjeljuje i privatnim vlasnicima šuma, NVO organizacijama, institucijama i ustanovama i drugim fizičkim i pravnim licima, kaže se u saopštenju.

Neophodno je istaći da se proizvodnja sadnog materijala u rasadnicima Uprave za gazdovanje šumama i lovištima odvija u skladu sa Zakonom o reproduktivnom materijalu šumskog drveća i dugoročnim programom saradnje sa Biotehničkim fakultetom, koji svake godine vrši kontrolu zdravstvenog stanja, kvaliteta i svih ostalih segmenata u našim rasadnicima.

Takođe, u cilju unapređenje proizvodnje sadnog materijala, ali i proširenja kako kapaciteta, tako i vrsta sadnica, značajno je spomenuti i veoma uspješnu saradnju sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), sa kojom je poseban akcenat stavljen na intenziviranje aktivnosti i proizvodnje sadnog materijala u novootvorenom rasadniku „Bjeliši“ u Baru.

U sklopu te saradnje, potpisani su memorandumi na osnovu kojih je JICA donirala 4kg sjemena alepskog bora, a koje će Uprava za gazdovanje šumama i lovištima iskoristiti  za proizvodnju sadnica alepskog bora i na taj način obezbjeđivati sadni materijal za pošumljavanje primorskih gradova. Takođe, u sklopu odlične saradnje sa JICA, dogovoreno je da pored proizvodnje kontejnerskih sadnica na otvorenom, proizvodnja sadnica će se u narednom periodu vršiti i u velikom plasteniku, koji će biti izgrađen djelimično od sredstava Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, a djelimično od donacije JICA. Dio proizvedenih sadnica će biti upotrijebljen za nastavak Projekta “Pošumljavanje Velike plaže” u Ulcinju, kao i za potrebe realizacije Godišnjeg Programa gazdovanja u primorskim opštinama.

U narednom periodu aktivno će se raditi na unapređenju rasadnika i proširivanju njihovih kapaciteta, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, obzirom da je ovaj segment poslovanja od izuzetne važnosti za unapređenje, saniranje i razvoj šumskog bogatstva naše države, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.