Zvrko: Nakon što su zdravstveni sistem ostavili bez novca, funkcioneri Evrope sad vrijeđaju naše zdravstvene radnike!

Zvrko: Nakon što su zdravstveni sistem ostavili bez novca, funkcioneri Evrope sad vrijeđaju naše zdravstvene radnike!

“Predizborna kampanja se zahuktava pa je talas populizma podignut na najviši nivo. Obećava se i moguće i nemoguće, i potrebno i nepotrebno. Ali, posebno iznenađuje kada se, u cilju fasciniranja građana, zanemaruju i elementarne činjenice”, poručio je u ime koalicije “Zajedno!” dr Elvir Zvrko.

Tako smo, kako kaže, danas od jednog pokreta saznali kako je “Podgorica jedini glavni grad u regionu koji nema UKC (Univerzitetski klinički centar), a koji bi na jednom mjestu objedinjavao vrhunske zdravstvene usluge iz svih medicinskih grana i na taj način parirao najsavremenijim klinikama u regionu, Evropi i svijetu. 

“Ne sumnjam da će uprava Kliničkog centra Crne Gore demantovati ovu elementarnu neistinu, ako već nije, ali svakako ova izjava zaslužuje osvrt. Podgorica jeste glavni grad Crne Gore i sjedište Kliničkog centra, najvažnije zdravstvene ustanovu u državi, koja ima više od 2.400 profesionalaca, ljekara različitih specijalnosti i subspecijalnosti, posvećenih medicinskih sestara i tehničara i drugih radnika”, pojasnio je on.

Dodaje da u Kliničkom centru radi nekoliko desetina profesora i saradnika koji su angažovani na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. 

“O njihovom kvalitetu govori i broj sprovedenih istraživanja i objavljenih radova u najprestižnijim medicinskim časopisima. Sve su ovo preduslovi da se Klinički centar Crne Gore preimenuje u Univerzitetski Klinički centar kao što su uradili i drugi klinički centri u regionu. Preimenovanje naziva Kliničkog centra, međutim, ne znači samo po sebi i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, ističe Zvrko.

Dalje, kako dodaje, u Kliničkom centru se izvode vrhunske zdravstvene usluge iz skoro svih medicinskih grana. Za neke procedure, kao i iz drugih zemalja, pacijenti se, kako napominje, moraju uputiti u visoko specijalizovane centre u inostranstvu.

“Klinički centar ima kapacitete da parira drugim centrima u regionu pa i Evropi. To govore rezultati i činjenice. Najkvalitetniji dio zdravstvenog sistema u Crnoj Gori su upravo zdravstveni radnici i ne zaslužuju ovakvo unižavanje njihovog znanja, rada, sposobnsti, predanosti a sve zbog sitnih političkih poena”, poručuje Zvrko.

Međutim, kako kaže, da bi zdravstveni sistem funkcionisao potrebno je i njegovo stabilno finansiranje. 

“Ali, po ocjeni ministra zdravlja Dragoslava Šćekića “stanje je alarmantno jer je Evropa sad ugrozio zdravstveni sistem kojem je uskraćeno 200 miliona eura”. Ako ko treba da zna, to je ministar zdravlja. To je, iako ne jedini, glavni izvor brojnih problema u Zdravstvu sad. Ipak, ako neka od frakcija, već ima projekat za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra, sredstva za izgradnju obezbijeđena od rođaka iz Japana, i ono najobičnije - nekoliko stotina specijalista sa iskustvom i bez ugovora o radu, istom se beskrajno radujem”, zaključio je Zvrko.

Izvor:Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.