Formiran tim za zaštitu i spašavanje

Formiran tim za zaštitu i spašavanje

Formiran je tim za zaštitu i spašavanje kojim će rukovoditi gradonačelnica Olivera Injac, dok će njen zamjenik biti Goran Janković, komandir Službe zaštite i spašavanja. Iz PG biroa navode da multidisciplinarni tim čine državni organi poput Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i predstavnici lokalne samouprave, Doma zdravlja Podgorica, Hitne medicinske pomoći, inspekcija, pravnih lica i svih relevatnih organa čiji rad moze doprinijeti efikasnom koordinacijom aktivnostima iz oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Glavnog grada.

Kao članovi Tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada uključeni su i predstavnici opština Tuzi i Zeta, na čijoj teritoriji će biti oformljeni punktovi za brzo reagovanje, jer nemaju obrazovane službe za postupanje u hitnim situacijama iz predmetne oblasti. Na konstiutivnom sastanku, članovi Tima razgovarali su o obaveznim aktivnostima i postupanjima koja su u nadležnosti ovog tijela, ali i o procedurama za preduzimanje konkretnih mjera u cilju izvršenja zadataka iz oblasti zaštite i spašavanja – navode iz PG biroa

Zbog smanjenja potencijalne ugroženosti, kako navode iz PG biroa, od 29. maja na snazi je naredba o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara.

Od izuzetnog značaja za adekvatno sprovođenje propisanih mjera je saradnja sa relevantnim institucijama, kao i službama zastite i spašavanja drugih opština. Zadatak tima je i da donosi naredbe i zaključke za sprovođenje mjera i aktivnosti za zaštitu i spašavanje i osim naredbi koje donosi opština, procjenjuje ugroženost stanovništva u situacijama vanrednog stanja i o tome obavještava Operativni štab, podnosi Koordinacionom timu izvještaj o preduzetim mjerama i aktivnostima u zaštiti i spašavanju, sarađuje sa opštinskim timovima susjednih opština i vrši druge poslove propisane zakonom – navode iz PG biroa.

Gradonačelnica Olivera Injac apelovala je i na građane, da savjesnim ponašanjem doprinose spriječavanju požara u ljetnjim mjesecima, i u slučajevima kada to bude potrebno, budu na raspolaganju Timu za zaštitu i spašavanje.

 Namjera nam je da formiranjem ovakvog Tima ojačamo saradnju svih službi i organa, u cilju efikasnije komunikacije i koordinacije u potencijalnim kriznim situacijama – zaključila je Injac.

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.