Kontić pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora
Iilustracija

Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda za ubistvo Dragoljuba Mijuškovića 2016. godine u Nikšiću

Kontić pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda Crne Gore, okrivljeni Dragan Kontić iz Nikšića, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina i pet mjeseci zatvora za ubistvo Dragoljuba Mijuškovića zvanog Šmiške 1. oktobra 2016. godine u centru Nikšića.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Kontić je pucao u Mijuškovića, zajedno sa pokojnim Pekom Đikanovićem.

U ponovljenom postupku, prvostepenu presudu je u decembru prošle godine izreklo krivično vijeće kojim je predsjedavao sudija Igor Đuričković u Višem sudu u Podgorici.

"Prvostepeni Viši sud je na valjan način i u zakonito provedenom postupku do izvjesnosti utvrdio sve činjenice potrebne kako za pravilnu ocjenu postojanja krivičnih djela, tako i krivice optuženog", navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Dodaje se da okrivljeni Kontić pred sudom nije sporio da je sa pokojnim Pekom Đikanovićem., ispalio smtonosne hice.

"Evidentno je da je Mijušković mirno stajao na ulici i razgovarao sa svjedokom R. Ž, kada mu je Kontić prišao sa leđa, a pokojni okrivljeni Peko Đikanović, dijagonalno sa lijeve bočne strane da bi potom u njega istovremeno ispalili više projektila nanoseći mu smrtonosne povrede", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Dodaje se da Mijušković nijednim pokretom ili gestikulacijom nije izazavao incident.

"Pravilan je i zaključak prvostepenog suda da u opisanoj delikatnoj situaciji nije postojala nijedna djelatnost oštećenog Dragoljuba Mijuškovića kojom bi bio ugrožen fizički integritet optuženog Kontića i sada pokojnog Peka Đikanovića.”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Apelacioni sud Crne Gore je prethodno ukinuo prvostepenu presudu kojom su Peko Đikanović i Dragan Kontić, u Višem sudu u Podgorici, osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubistva Dragoljuba Mijuškovića na Trgu Slobode u Nikšiću, ispalivši u njega devet metaka, kalibra 7,62 milimetra.

Tom prvostepenom presudom izrečenom u septembru 2019. godine, oni su osuđeni i za nedozvoljeno držanje oružja, pa im je sud izrekao jedinstvene kazne i to Đikanovića na 15 godina i 11 mjeseci zatvora, dok je Kontić osuđen na 15 godina i pet mjeseci. Predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje.

Prema navodima optužnice, Đikanović i Kontić su 1. oktobra 2016. godine oko 10,30 časova u centru Nikšića, ispred lokala "Olimpik", ubili Mijuškovića.

Optuženi su iz dva pištolja, ispalili najmanje devet projektila, Đikanović je ispalio tri, a Kontić šest, od kojih je Mijuškovića pogodilo sedam hitaca, od čega je preminuo na mjestu.

Sudija je kazao da je sud nesumnjivo utvrdio da su okrivljeni izvršili krivično djelo ubistvo.

 

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.