Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju situacije i normalizaciju odnosa
Aljbin Kurti

Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju situacije i normalizaciju odnosa

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je na sastanku sa evropskim i američkim emisarima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru vjeru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa, saopštila je kosovska vlada.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova tokom sastanka su razmijenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju na sjeveru i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

"Premijer je rekao da je dalji pravac da se odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbjednosne agencije i novinare. On je pozvao Brisel i Vašington da pozovu na prekid nasilja i procesuiranje i kažnjavanje njegovih počinilaca", kaže se u saopšenju.

Prema Kurtiju samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore.

"Takva bi trebalo da bude predizborna kampanja. Kandidati i birači na novim izborima moraju da se takmiče i učestvuju bez straha i prijetnji. Red i zakonitost bi svakako proporcionalno smanjili broj policajaca u zgradama opština u tri sjeverne opštine", rekao je Kurti, a prenijela Vlada Kosova.

Izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar poslije sastanka sa Kurtijem sinoć su iznijeli predlog u tri tačke kako da se izađe iz krize na sjeveru Kosova.

"Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na sjeveru i treće je povratak dijalogu za normalizaciju", rekao je Lajčak novinarima poslije sastanka i dodao da je njihova misija "tek počela".

Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.