Protekla godina najznačajna za Zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje
Majlinda Bregu

Protekla godina najznačajna za Zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje

Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan, i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona, kroz Zajedničko regionalno tržište, izjavila je generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je danas na otvaranju 15. godišnjeg sastanka RCC-a u Budvi rekla je da savjet u saradnji s regionalnim organizacijama i Generalnom direkcijom Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, pokrenuo novi projekat "Oblikovanje sveobuhvatne regionalne saradnje: Udruživanje većih regionalnih napora u cilju regionalne povezanosti i zajedništva".

"Treba cijeniti plan čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije, koji je nedavno najavila predsjednica Evropske komisije", rekla je Bregu.

Ona je kazala da plan EU u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i RCC-a da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU kroz politiku "postupnog uvođenja" koja omogućava opipljivije koristi i prije punopravnog članstva.

Na sastanku se video linkom obratio evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varheji.

"Regionalna ekonomska integracija zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i prije samog pristupanja", rekao je Varheji.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.