Udruženje pravnika: Državni simboli ne smiju biti tretirani kao

"Nosioci državnih funkcija moraju da obezbijede primjenu Zakona o državnim simbolima i onemoguće njihovu degradaciju ili ponižavanje"

Udruženje pravnika: Državni simboli ne smiju biti tretirani kao "folklor", za nezakonito postpanje propisane su sankcije

Udruženje pravnika Crne Gore saopštilo je da su državni simboli obilježje suverenosti i ustavna kategorija, sa jasno utvrđenom zakonskom zaštitom, te da ne mogu biri tretirani kao "folklor" ili se činiti njihova povreda ili poruga.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš saopštio je da će prekinuti praksu kićenja grada crnogorskim zastavama na Dan nezavisnosti, 21. maja, nazivajući tu tradiciju "cirkuskom predstavom". Takođe, on je uputio zahtjev svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća, da na zgradama hitno istaknu trobojke.

 Povodom izraženog interesovanja javnosti vezano za upotrebu državnih simbola Udruženje pravnika saopštava da su državni simboli obilježje suverenosti i u skladu sa čl. 4 Ustava Crne Gore oni su ustavna kategorija, sa jasno utvrđenom zakonskom zaštitom. Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti utvrđena je njihova upotreba i zaštita, a u čl. 29 propisane su sankcije za nezakonito postpanje. Stoga, državni simboli ne smiju biti tretirani kao "folklor" ili se činiti njihova povreda ili poruga, bez sankcionisanja svih onih koji čine nezakonitu radnju, posebno ako to dolazi od strane državnih organa ili organa jedinica lokalne samouprave - navedeno je u reagovanju Udruženja pravnika.

Napominju da svi građani, a posebno nosioci državnih funkcija, u prvom redu oni koji polažu zakletvu na Ustavu, imaju naglašenu odgovornost da obezbjede primjenu Zakona o državnim simbolima i onemoguće njihovu degradaciju ili ponižavanje.

 Član 10 Ustava normira da je "svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona" i svako postupanje suprotno ovome vodi devastaciji ustavnog poretka, obesmišljavanje pozitivnog zakonodavstva i selektivnu primjenu prava koja vodi institucionalnoj anarhiji i pravnoj nesigurnosti. Stoga, javna devastacija državih simbola ili odobravanje neustavnog i nezakonitog ponašanja u ovom ili bilo kojem drugo slučaju direktan je put da se uruši kompletan pravni sistem, autoritet države i osnovni ustavni princip o pravnoj državi zasnovanoj na vladavini prava - poručeno je iz Udruženja pravnika Crne Gore.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.