MP: Komisija da ponovo vrednuje testove maturanata koji nijesu položili eksternu provjeru iz maternjeg jezika

MP: Komisija da ponovo vrednuje testove maturanata koji nijesu položili eksternu provjeru iz maternjeg jezika

Ispitnom centru se preporučuje da da komisija za ocjenjivanje testova iz Crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti, ponovo vrednuje testove učenika koji nijesu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, državna maturska komisija je održala je hitan sastanak nakon što su 533 maturanta dobila nula bodova na eksternoj provjeri iz Crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti.

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović primio je danas predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz Crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije.

Predstavnici roditelja su prihvatili predlog ministra Vojinovića i Državne maturske komisije.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata teku rokovi za uvid i prigovore za sve kandidate.

Podsjećamo, danas su se đaci, mahom sa sjevera, okupili kod zgrade Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra negodujući zato što je njih 533 dobilo nula bodova na eksternoj provjeri iz maternjeg jezika. Među njima su lučonoše i đaci generacije.

Novinarki Pobjede su pojedini ispričali da nije tačno da su prepisivali jedni od drugih, a đak Luka Vojinović je počeo da štrajkuje glađu u prostorijima Ministarstva. Kaže da nije prepisivao i poručio da će da izdrži do kraja.

Pet roditelja i pojedini profesori razgovarali su sa predstavnicima Ispitnog centra i potom đacima poručila da pošalju prigovore.

Kako su stizale optužbe da su đaci prepisivali sa jedne vajber grupe, oni su bili izričiti da uopšte nijesu članovi navodne vajber grupe.

Roditelji  su najavili da će tražiti reakciju premijera i da će ovaj slučaj dobiti sudski epilog. 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.