Moguće da Crna Gora postane članica EU i prije nego što se očekuje: Neophodne ozbiljne reforme i predan rad
Ilustracija

Moguće da Crna Gora postane članica EU i prije nego što se očekuje: Neophodne ozbiljne reforme i predan rad

Grupa eksperata iz Njemačke i Francuske radi na novom predlogu kako bi Evropska unija (EU) postala pogodnija za proširenje, saopštila je njemačka ministarka za Evropu Ana Lurman uoči Savjeta za opšte poslove EU.

"Ovdje u Savjetu za opšte poslove, mi smo uvijek zauzeti pripremama EU za proširenje koje će doći sa mnogim novim državama članicama. I zato smo u januaru osnovali njemačko-francusku grupu eksperata koja se prije svega bavi time kako da se pripremimo za ovu rundu proširenja", kazala je Lurman.

Ovo znači da je moguće da Crna Gora postane članica EU i prije nego što je očekivano, ali samo ukoliko se pridržava plana i sprovede ozbiljne reforme.

Koordinator programa ljudskih prava i pravde u Građanskoj alijansi Pavle Ćupić podsjetio je za "Dan" da je Crna Gora kandidat za pristupanje EU od 2010. godine, a pregovori su počeli 2012. godine.

"Do sada su u pregovorima otvorena 33 poglavlja. Međutim, napredak u pregovorima je usporen zbog niza izazova s kojima se Crna Gora suočava u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma pravosuđa i javne uprave. Takođe, pristupanje EU nije samo tehnički proces, već i politički. To znači da postoji potreba za širim političkim konsenzusom u EU o proširenju, kao i za unutrašnjim reformama u samoj EU kako bi se poboljšao proces pristupanja", naveo je Ćupić.

Dodao je da je na trenutne izazove i zahtjeve koje Evropska unija postavlja teško predvidjeti kada će se Crna Gora pridružiti Evropskoj uniji, ali ohrabruju poruke koje stižu sa zapadnih adresa da Njemačka i Francuska rade na pripremi proširenja.

"Crna Gora mora nastaviti sa reformama i prilagođavanjem pravnom i institucionalnom okviru EU, što je ključni korak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", podvlači on.

Ćupić se nada da će nakon parlamentarnih izbora 11. juna u Skupštini Crne Gore postojati stabilna većina, a samim tim i stabilna izvršna vlast koja iskreno želi da Crna Gora postane članica Evropske unije.

"To između ostalog znači da se kroz dijalog mora postići potrebna većina za izbor lica na rukovodećim funkcijama u pravosuđu kako bi izveli institucije iz v.d. stanja. Takođe, neophodno je postići dogovor i oko izbora nedostajućeg sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta. Pored ovoga imperativ je realizacija svih drugih obaveza na putu ka Evropskoj uniji i nastavak sveobuhvatnih reformi. U konačnom, smatram da Crnoj Gori u narednom periodu mora biti prioritet pristupanje Evropskoj uniji i ne smijemo više dopustiti da stagniramo u reformama i na taj način da gubimo dragocjeno vrijeme kao što se to dešavalo u prethodnom periodu. Ipak većina građana želi Crnu Goru u Evropskoj uniji", ocijenio je Ćupić.

Da Njemačka i Francuska rade na novim modalitetima proširenja EU, potvrdila je i francuska državna sekretarka za Evropu Lorans Bon, koja ističe da se proširenje više ne dovodi u pitanje, već način na koji sprovesti taj proces.

Ističe i da postoje tri važna pitanja – prvo koje se odnosi na to da EU najprije treba da podnese taj "šok", dakle kako da reformišu politike, budžet i institucije.

"Ništa manje važan preduslov je i da zemlje kandidati treba da budu spremne. Za to postoje reforme, ali moramo se takođe posvetiti da im pomognemo da sprovedu te reforme, posebno u vladavini prava. To je važno u procesu pristupanja, ali treba da donese i višegodišnje plodove", kaže Bon.

Zaključuje da će se ta diskusija nastaviti tokom cijele godine.

Od zemalja kandidata u procesu pregovora najdalje je odmakla Crna Gora, sa 33 otvorena poglavlja.

Kako je poručio visoki predstavnik EU Žozep Borelj, Crna Gora je najnapredniji kandidat za pristupanje, važan saveznik i buduća članica Evropske unije.

Iskoristiti šansu

Nedavno je stiglo upozorenje zapadnih zvaničnika da je moguće da Ukrajina, koja je trenutno zahvaćena ratom, uđe u Evropsku uniju (EU) prije Crne Gore.
Ćupić podsjeća da smo sa najviših adresa iz Evropske unije čuli da je Crna Gora najdalje odmakla u procesu integracija i pored lošijih ocjena u posljednjih nekoliko godina.
– Vjerujem da tu šansu moramo iskoristiti. Imajući u vidu sve okolnosti ipak sam mišljenja da ne treba da licitiramo time da li će Ukrajina prije Crne Gore ući u Evropsku uniju. Uz sve dužno poštovanje ne vjerujem da je Crna Gora u gorem položaju od Ukrajine kada je riječ o realizaciji obaveza iz EU agende – ističe on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.