Makron: Kosovske vlasti odgovorne zbog zaoštravanja situacije
Emanuel Makron

Makron: Kosovske vlasti odgovorne zbog zaoštravanja situacije

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je da kosovske vlasti snose odgovornost za nemire koji su značajno porasli na sjeveru Kosova, pošto su novi albanski gradonačelnici stupili na dužnost u opštinama sa srpskom većinom.

Makron je to rekao na bezbjednosnoj konferenciji u Bratislavi.

Stav francuskog predsjednika je u skladu sa izjavama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i drugih zemalja Kvinte, koje su Vladu Kosova proglasile krivom za zategnutost situacije na severu zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Američki državni sekretar Antoni Blinken je saopštenju rekao da najoštrije osuđuje postupke Vlade Kosova, koji, prema njegovim riječima, eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost".

On je rekao da su ove akcije preduzete "protiv savjeta SAD i evropskih partnera Kosova".

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da Kosovo treba da obustavi policijske operacije oko opštinskih zgrada na sjeveru države, kao "prvi korak za smanjenje tenzija".

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.