Fon der Lajen: Želimo da se vrati mir u regionu i Zapadni Balkan u EU
Ursula fon der Lajen

Fon der Lajen: Želimo da se vrati mir u regionu i Zapadni Balkan u EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izjavila je danas na forumu "Globsek 2023" u Bratislavi da Evropa želi da se na Zapadnom Balkanu smire tenzije i ponovo uspostavi mir, ističući da EU pruža podršku svim zemljama koje teže članstvu.

Naglasila je da je EU od početka rata u Ukrajini radila na jačanju solidarnosti i ublažavanju posledica krize na zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Kosovoonline.

"Podržali smo ugrožena domaćinstva, zbog visokih troškova energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bismo smanjili zavisnost Zapadnog Balkana od ruskih fosilnih goriva. I ova praktična saradnja teče paralelno sa napretkom na putu ka EU. Nedavne tenzije su naravno zabrinjavajuće. Pozivam sve strane da se udalje od konfrontacije i da preduzmu mjere da se vrati mir", rekla je Fon der Lajen.

Ona je, govoreći o napretku zemalja regiona i ubrzavanju procesa približavanja ka EU, predložila novi Plan rasta za Zapadni Balkan sa namjerom da se građanima sa ovih prostora predstave neke od prednosti članstva u EU.

Plan rasta, prema njenim riječima, izgrađen je na četiri stuba: približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzavanje fundamentalnih reformi i povećanje pretpristupnih fondova.

"Za sve zemlje koje su pristupile EU u poslednje dvije decenije, pristup jedinstvenom tržištu je bio glavni pokretač privrednog rasta. Ali zemlje koje su već na izglednom putu ka EU takođe treba da imaju koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Na primjer, Zapadni Balkan bi mogao da se pridruži našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina ili sajber bezbjednost. Mogli bismo da olakšamo našu trgovinu robom i plaćanja. Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promjena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile porodici, već i za one koji su još uvijek na tom putu", navela je Fon der Lajen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.