Bariš: Erdogan pažljivo prati dešavanja na Balkanu, odnosi Crne Gore i Turske postaće jači nego ikad
Bariš Kalkavan

Bariš: Erdogan pažljivo prati dešavanja na Balkanu, odnosi Crne Gore i Turske postaće jači nego ikad

Crna Gora i Turska imaju odlične političke odnose, a u budućem periodu odnosi će postati jači nego ikad, kazao je u razgovoru za CdM, turski ambasador u Podgorici Bariš Kalkavan. Istakao je da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan veoma pažljivo prati dešavanja na Balkanu.

Kalkavan se osvrnuo na nedavno održane izbore za predsjednika u Turskoj na kojima je pobijedio Erdogan.

Ukazao je da je izlaznost turskih birača u Crnoj Gori bio veći u poređenju sa ostalim zemljama.

“Turska je prošla kroz izborni proces koji je cijeli svijet pažljivo pratio. Turski birači u Crnoj Gori glasali su u našoj Ambasadi. Drago nam je da vidimo da je izlaznost turskih glasača u u Crnoj Gori relativno veća u poređenju sa ostalim zemljama. Predstavnici političkih partija bili su prisutni kako bi se uvjerili da sve teče glatko. Izbori su završeni na način koji dolikuje našoj demokratiji. Siguran sam da su rezultati povoljni za Tursku i cijeli region”, rekao je Kalkavan.

Podsjetio je da je predsjednik Turske Erdogan bio među liderima koji su čestitali predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću. Takođe, Milatović je čestitao Erdoganu na reizboru.

Istakao je da Crna Gora i Turska imaju odlične političke odnose.

“Naše zemlje imaju odlične političke odnose. Ovi odnosi nalaze svoje korijene u bliskosti naših naroda. Podrazumijeva se da su predsjednik Erdogan i predsjednik Milatović do danas dali ogroman doprinos unapređenju bilateralnih veza. Vjerujem da su Turska i Crna Gora više od partnera. U budućem periodu tursko-crnogorski odnosi postaće jači nego ikad. Pokušavamo da institucionalizujemo odnose na ovim čvrstim temeljima. Bilateralni politički dijalog će nastaviti da jača međusobnim posjetama nakon završetka izbornih ciklusa”, rekao je za CdM turski ambasador.

Vide, kaže Kalkavan, trend rasta ekonomskih i komercijalnih veza, ali obim bilateralne trgovine i investicija su, ocijenio je, i dalje ispod svog potencijala.

“Turski investitori i preduzetnici sve više traže najbolje mogućnosti da se više uključe u sektore obrazovanja, zdravstva, turizma, infrastrukture i poljoprivrede u Crnoj Gori. Moramo da kanališemo ovaj preduzetnički tok u unosno i sigurno okruženje. Na ovaj način mi smo korak dalje od uspostavljanja Turske privredne komore u Crnoj Gori”, naglasio je Kalkavan.

Na multilateralnom polju, prema riječima ambasadora, dvije savezničke nacije takođe žele da rade zajedno na rješavanju ključnih regionalnih pitanja i rješavanju izazova kao što je rat u Ukrajini.

“Predjsednik Erdogan veoma pažljivo prati dešavanja na Balkanu. Predsjednik Milatović dobro poznaje prilike u regionu Balkana. Saradnja oba lidera na zajedničkim temama doprinijeće dobrobiti i demokratskoj praksi. Takođe možemo govoriti o mogućnostima za saradnju u trilateralnim i kvadrilateralnim formatima u doglednoj budućnosti”, zaključio je Kalkavan.

Podsjećamo, Redžep Tajip Erdogan u nedjelju je ponovo izabran za predsjednika u drugom krugu izbora. Erdogan je dobio 52,16, a njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 47,84 odsto glasova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.