Koprivica pozvao Vladu i direktore: Otkažite sve funkcionerske aktivnosti do izbora

Koprivica pozvao Vladu i direktore: Otkažite sve funkcionerske aktivnosti do izbora

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je predsjednika, potpredsjednike i ostale članove Vlade, te direktore državnih preduzeća da od danas do dana izbora ne održavaju javne aktivnosti koje se na bilo koji način mogu podvesti pod funkcionersku kampanju.

Takođe, CDT je pozvao gradonačelnicu Glavnog grada, gradonačelnika Prijestonice i predsjednike preostalih opština u Crnoj Gori da se ponašaju na sličan način i otkažu eventualne planirane posjete državnih funkcionera pojedinim lokalnim upravama, kao i sve promotivne aktivnosti u opštinama koje se mogu smatrati funkcionerskom kampanjom.

- Ukoliko prihvate naš predlog, ovi državni funkcioneri/ke bi dali svoj značajan doprinos promjeni političke kulture u Crnoj Gori, povećanju povjerenja građana/ki u izborni proces, uvođenju poštovanja važnih međunarodnih izbornih standarda i napravili važan korak ka stvaranju bolje atmosfere u susret reformi izbornog zakonodavstva koju očekujemo nakon parlamentarnih izbora - kazao je izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica.

On je podsjetio da su se izborne liste, prije nekoliko dana, potpisujući Kodeks za fer i demokratsku izbornu kampanju sa CDT-om, obavezale na poštovanje ključnih demokratskih principa i pravila.

- Smatramo da bi se, prihvatanjem našeg apela, i državne institucije mogle na svoj način “pridružiti” Kodeksu i dati svoj važan doprinos raskidu sa prethodnim lošim praksama - naglasio je Koprivica.

CDT, kako kaže, razumije da, i u periodu neposredno prije izbora, postoje važne državne obaveze koje moraju biti obavljene.

- Ali, takođe dobro znamo da se u predizbornom periodu mnogobrojne aktivnosti funkcionera zloupotrebljavaju za stvaranje institucionalne prednosti na izborima. Za praktičnu identifikaciju koje su aktivnosti neophodne a koje "promotivne”, mogu poslužiti dva test pitanja. Prvo, da li je aktivnost nešto bez čega se ne može, odnosno da li će njenim izostankom biti propuštena neka važna prilika za razvoj države. I drugo, da li bi ta aktivnost mogli biti ostvarena bez javnog eksponiranja i/ili prisustva javnog funkcionera - napomenuo je Koprivica.

U CDT-u čvrsto vjeruju da značajan dio aktivnosti funkcionera/ki koje se decenijama unazad dešavaju u kampanji ne može položiti ovaj test.

- Zato pozivamo na društveni konsenzus za iskorjenjivanje ovog vida zloupotreba i devijacija u našem izbornom procesu i stvaranje atmosfere da kampanje budu fer a rezultati prihvaćeni od svih građana - poručio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, zadatak svakog demokratskog društva jes da razlika između partijskih i državnih aktivnosti bude jasna, vidljiva i uređena zakonskim normama. Da partije, kako navodi, ne prisvajaju državni novac, projekte i aktivnosti kao svoje.

- Kako to kod nas još uvije nije slučaj, smatramo da ovom vrstom dobrovoljne aktivnosti možemo napraviti važan korak naprijed. Zato još jednom pozivamo državne kompanije, institucije i funkcionere/ke na svim nivoima da do održavanja izbora otkažu sve planirane aktivnosti koje nijesu neophodne za elementarno funkcionisanje, i na taj način javno daju doprinos suprotstavljaju funkcionerskoj kampanji u Crnoj Gori i raskidu sa višedecenijskim negativnim praksama - zaključio je Koprivica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.