Kurti: Kosovo je najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu
Aljbin Kurti

Kurti: Kosovo je najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u video poruci javnosti odgovorio na objavu američkih sankcija Kosovu, koje su posledica nasilja na sjeveru, rekavši da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, a da se "demokratija ne može suspendovati, niti može da bude nečiji talac".

Kurti je u obraćanju naveo da gradonačelnici izabrani 23. aprila, uprkos slaboj izlaznosti na izborima, zbog bojkota koji je, kaže, nametnut kosovskim Srbima, i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima, prenosi Kosovonline.

Stoga imaju punu, bezuslovnu i nepokolebljivu podršku vlade.

"Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talac, njeno sprovođenje je garancija mira i bezbjednosti, bez obzira na prijetnju ili opasnost", naveo je Kurti.

On je rekao i da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, sa bezbjednosnim i institucijama vlasti koje su stručne i dijele vrijednosnu orijentaciju sa zapadnim društvima.

"Juče je konačno dokazano svima nama sa kim se suočavamo: grupama ekstremne desnice sa maskama, koje vandalizuju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole... Ekstremisti imaju svoje ime. Oni nisu narod. Srpska zajednica mora biti oslobođena od njih. Većinu smo identifikovali juče i danas. Ne mogu postojati pojedinci ili grupe iznad zakona i moćnije od države. Takvi su multimilionerski kriminalci poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića. Oni su veliki biznismeni i 'vlasnici' šverca, koji uslovljavaju svoje siromašne radnike nasilnim protestima. U stvari, ovo je put njihovih gazda u Beogradu: put Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića", tvrdi Kurti.

Naveo je da zna da je juče i danas na skupovima bilo i mirnih demonstranata, ali da protesti nisu bili mirni.

"Protest koji napada policiju koja održava red i sprovodi zakon, pripadnike Kfora koji održavaju mir i stabilnost i novinare koji izvještavaju o dešavanjima sa terena, nije protest zbog opštine, već za vlast. Na Kosovu se vlast može dobiti samo putem izbora. Ne nasiljem i zločinom", dodao je Kurti.

Prema njegovim riječima, policija i KFOR predstavljaju granicu između "nasilnih ekstremista i mirnih institucija".

Kurti je kazao i da su kosovske institucije u poslednjih nekoliko sati intenzivirale komunikaciju sa međunarodnim partnerima, jer je zajednički cilj da se smiri situacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.