Kosovska policija: Situacija na sjeveru mirna, ali krhka; Gradonačelnik Leposavića već 30 sati ne izlazi iz zgrade opštine

Kosovska policija: Situacija na sjeveru mirna, ali krhka; Gradonačelnik Leposavića već 30 sati ne izlazi iz zgrade opštine

Za danas su najavljeni protesti protiv albanskih gradonačelnika opština sa srpskom većinom u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Dan ranije, vojnici KFOR-a sukobili su se sa srpskim demonstrantima koji su odbili da poslušaju upozorenje KFOR-a da napuste područje u blizini opštine Zvečan, javio je RSE.

13.07 – Kosovska policija: Situacija na sjeveru mirna, ali krhka

Bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta nakon akata koje su juče pokazali nasilni srpski demonstranti, ocijenila je kosovska policija.

„Pozivajući se na okolnosti i dešavanja koja su se desila juče, demonstranti, pojedinci i kriminalne grupe, ispoljenim ekstremnim nasiljem, doveli su do eskalacije bezbjednosne situacije na sjeveru zemlje i degradacije do tačke ugrožavanja života ljudi, uključujući i živote službenika bezbjednosnih institucija. Protesti u tri opštine na sjeveru zemlje, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, nastavljaju se danas u blizini opštinskih objekata, trenuta procjena je da je situacija mirna, ali krhka“, navedeno je u izvještaju kosovske policije.

12.48 – Leposavić: Građani ispred opštine, novoizabrani gradonačelnik već 30 sati ne izlazi iz zgrade opštine

Veliki broj građana i danas se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a novoizabrani gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

On je u zgradu ušao u ponedjeljak ujutru u 5.30h i od tada, više od 30 sati, nije izašao.

Zahtjevi okupljenih su da Hetemi napusti zgradu opštine, ali i da se specijalna policija povuče.

11. 05 – Vučić: Povlačenje “lažnih” gradonačelnika preduslov za očuvanje mira na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vencu sa ambasadorima Кvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija), kao i sa šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku predsjednika Vučića sa ambasadorima Кvinte prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je na Instagram nalogu Busućnostsrbijeav napisao da je sa ambasadorima zemalja Кvinte razgovarao o trenutnim dešavanjima na Кosovu i istakao da “jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što nas udaljava od trajnog mira i stabilnosti u regionu”.

10. 30 – Završen sastanak Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte

Završen je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije. Današnjem sastanku prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

09. 55 – Dvojica uhapšenih Srba pušteni na slobodu, dvojici određen pritvor od 48h

Dvojica Srba koji su privedeni tokom jučerašnjih sukoba sa tzv. kosovskom policijom i KFOR-om u Zvečanu, pušteni su na slobodu, a dvojici je određeno zadržavanje od 48 sati, rekao je advokat Dejan Vasić za Tanjug, prenosi Nova S.

Četvorica Srba uhapšeni su tokom jučerašnjeg sukoba građana okupljenih kod opštine Zvečan sa pripadnicima KFOR-a i kosovske policije. Srbi traže povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa sjevera Kosova i da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

09. 45 – KFOR: U Zvečanu juče povrijeđeno 30 italijanskih i mađarskih vojnika

Tokom protesta u opštini Zvečan povrijeđeno je 30 vojnika Kfora – 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava, saopštio je KFOR.

“Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život”, saopštene je iz misije.

09.33 – Vučić se sastao sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija) i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, prenio je RTS.

Vučić će se danas sastati i sa ambasadorima Rusije i Kine.

On je sinoć pozvao Srbe na severu Kosova da se ne sukobe sa NATO-om, a zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu da „urazume“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

08.09 – EU traži od Kosova da “odmah” smiri situaciju

Evropska unija “najoštrije” je osudila nasilje u Zvečanu.

“Nasilni akti počinjeni nad trupama KFOR-a, medijima, civilima i policijom su apsolutno neprihvatljivi”, rekao je šef spoljne politike EU Žozep Borel.

On je putem objave na Twitteru rekao da EU traži od kosovskih vlasti i demonstranata da “odmah i bezuslovno” deeskaliraju situaciju.

“Očekujemo da se stranke ponašaju odgovorno i da dijalogom odmah pronađu političko rješenje”, rekao je Borelj.

07.47 – Protesti se nastavljaju

Za danas su najavljeni protesti protiv albanskih gradonačelnika opština sa srpskom većinom u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Dan ranije, vojnici KFOR-a sukobili su se sa srpskim demonstrantima koji su odbili da poslušaju upozorenje KFOR-a da napuste područje u blizini opštine Zvečan.

Najmanje 25 vojnika KFOR-a je povređeno, kao i desetine demonstranata.

07.08 – Dopisnik RTS-a javlja da je od jutros mirno na sjeveru Kosova, kao i da su pripadnici KFOR-a i jutros oko zgrade u Zvečanu.

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povrijeđenih sa obje strane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a u osam sati slijede razgovori sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

U obraćanju javnosti, predsjednik Srbije je istakao da je mjesecima govorio da premijer Kosova Aljbin Kurti ima jednu želju – da dovede do krvoprolića cijeli region, kao i da je malo ko htio to da čuje i razumije šta se dešava na Kosova.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru Kosova da se ne sukobljavaju sa NATO-om.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.