Na Kongresu pedijatrije u Budvi: Usvojena deklaracija zemalja Jugiostične Evrope o očuvanju zdravlja djece

Na Kongresu pedijatrije u Budvi: Usvojena deklaracija zemalja Jugiostične Evrope o očuvanju zdravlja djece

“Prevencija je ključni element u očuvanju zdravlja djece i neophodno je usmjeriti napore ka očuvanju i unapređenju njihovog blagostanja”, poručeno je u Deklaraciji nacionalnih pedijatrijskih organizacija zemalja Jugoistočne Evrope o pravcima razvoja preventivne pedijatrije na Jugoistoku Evrope.

Deklaracija sa preporukama Vladama regiona usvojena je na trećem Kongresu primjenjene pedijatrije koji je proteklog vikenda održan u Budvi.Nekoliko stotina eminentnih učesnika i predavača iz zemalja regiona ali i Evrope, okupilo se u budvanskom hotelu Splendid da kroz tridesetak naučnih tema, desetine predavanja i prezentacija, sagledaju novu realnost preventivne pedijatrije. 

Ta nova realnost pretočena je u preporuke Vladama regiona. Uvažavajući specifičnost svake od zemalja, oni koji brinu o zdravlju djece smatraju da im je najpotrebnije osigurati zaštitu od bilo kakvog nasilja.

kongres1

Vlade, navode pedijatri u svojoj Deklaraciji, treba da rade na jačanju primarne zdravstvene zaštite, unapređenju imunizacije najmlađih, podsticanju rane dijagnostika i intervencija u razvojnim poremećajima i rijetkim bolestima kod djece, promociji zdravih stilova života, edukaciji roditelja i staratelja i razmjeni najboljih praksi.

Predsjednici nacionalnih pedijatrijskih organizacija zemalja Jugoistočne Evrope, potpisnici Deklaracije, pozvali su Vlade zemalja regiona da osiguraju sprovođenje upućenih im preporuka kroz adekvatno finansiranje i resurse za preventivnu pedijatriju.

„Ovom deklaracijom pozivamo Vlade zemalja Jugoistočne Evrope da podrže ove preporuke i prepoznaju važnost razvoja preventivne pedijatrije za zdravlje i dobrobit djece u našem regionu. Kroz zajedničke napore i saradnju, možemo ostvariti pozitivne promjene i stvoriti zdraviju budućnost za našu djecu.“ poručili su pedijatri regiona okupljeni na 

kongresu u Budvi.

Treći kongres primjenjene pedijatrije pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem u Budvi okupio je preko 400 eminentnih učesnika iz Crne Gore kao i iz 16 zemalja regiona jugoistične Evrope, i ostalih evropskih zemalja.

kongres2

Kroz brojna predavanja, radionice, panele i sponzorisana predavanja, stručnjaci iz različitih oblasti preventive i zdravstvene zaštite djece predstavili su najnovija inovativna naučna saznanja i aktuelnosti koje su povezane s preventivnom pedijatrijskom medicinom kao naukom, pedijatrijskom medicinom kao praktičnom naukom u dijagnostici, liječenju 

i rehabilitaciji djece, ali i pedijatrijskom medicinom sa srodnim naukama koje omogućavaju zdravo i srećno djetinjstvo, rast i razvoj kao i zaštitu prava i položaja djece i mladih u savremenom društvu i održivom razvoju.

Treći Kongres preventivne pedijatrije Crne Gore sa međunarodnim učešćem organizovala je Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore i Međunarodno udruženja pedijatara. Kongres je održan pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i akreditovan od strane Ljekarske komore Crne Gore.

kongres3

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.