Đurović: Osluškivaćemo kretanje cijena i po potrebi reagovati
Goran Đurović

Ministar o akciji "Stop inflaciji"

Đurović: Osluškivaćemo kretanje cijena i po potrebi reagovati

Akcija "Stop inflaciji" dala je odlične rezultate, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i dodao da će država u narednom periodu osluškivati kretanje cijena i po potrebi reagovati u smjeru zaštite potrošača.

Akcija "Stop inflaciji", prema ranijim najavama, oročena je od kraja ovog mjeseca. Na pitanje da li će akcija biti nastavljena, ministar Đurović je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore kazao: "Cijene su sada stabilne, kupci zadovoljni, osluškivaćemo kretanje cijena i reagovati i mimo toga ako dođe do naglog poskupljenja u smjeru zaštite potrošača".

Efekte akcije Đurović smatra fantastičnim.

On je istakao da pad inflacije i cijena bilježe samo Crna Gora i Belgija dok su, kako je kazao, u svim drugim zemljama EU i Americi u fazi rasta.

Ministar je zahvalio privrednicima na doprinosu da naša zemlja zaustavi inflaciju.

"Ulje bilo preko 2 eura, jaja 2,4 eura, pelene blizu 16 eura, deterdžent skoro 4 eura. Sada imamo ulje od 1,29 eura, jaja od 1,9 ili čak 1,67 eura, pelene su sada ispod 10 eura, deterdžent od 2,5 eura", kazao je Đurović i dodao da je siguran da građani osjećaju efekte akcije "Stop inflaciji".

On je pozvao građane koji se griju na pelet da do kraja jula iskoriste akciju i obezbijede ogrijev za narednu zimu.

"Akcija je pokrenula i pad cijena skoro svih proizvoda. Mislim da smo sada napovoljniji u regionu", kazao je Đurović.

Đurović je dodao i da su se akciji "Stop inflaciji" priključile i osuguravajuće kuće sa popustima od 20 do 25%.

Crna Gora će naplatiti više od 1,5 miliona od Deripaske

Vrhovni sud Švedske, prethodnih dana, odbio je zahtjev Olega Deripaske oko privatizacije Kombinata aluminijuna i Rudnika boksita i presudio da Crna Gora od tog posla treba da dobije nadoknadu štete.

Đurović je kazao da je Deripaska pokušao sve da uradi da izbjegne plaćanje troškova, ali će ih Crna Gora, kako je saopštio, ipak naplatiti.

"Prva cifra je bila oko 1,5 miliona eura plus dodatni troškovi", kazao je Đurović i naveo da će država sada raditi sve kako bi naplatila te troškove.

"Ali ono što je najvažnije je da je na tu priču stavljena tačka i da je Crna Gora pobjednik", kazao je Đurović.

Gimnazijaci će ići u Tokio, državni aparat spor

Govoreći o problemu odlaska gimnazijalaca na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio, kazao je da je problem riješen ali je pozvao na razumijevanje jer je, kako je kazao, državni aparat spor.

"Mislim da ta djeca moraju da odu na olimpijadu. Problem je u tome što generalno malo djece vodimo na olimpijade i svaki takav pokušaj mora imati podršku države i privrede. Morate da shvatite da je državni sistem spor, da su se ovakve stvari dešavale, dešavaju se i dešavaće se. Sistem javnih nabavki je takav kakav jeste, dosta zahtjevan i trom i iziskuje i vrijeme i procedure. Razumijem i ministarstvo i zašto se došlo do ove situacije. Sigurno nije bilo ničijom zlom namjerom. Ali problemi se rješavaju", kazao je ministar i zahvalio privrednicima koji su se ponudili da pomognu da učenici otputuju za Tokio.

On je kazao i da će Vlada dati dio sredstvava.

Država na putu da bude potpuno ekonomski stabilna

Ministar je ponovio očekivanja da će predstojeća turistička sezona biti rekordna i podvukao da su svi ekonomski parametru države stabilni, da se radi rebalans radi zbog viška novca u budžetu.

"Crna Gora je stabilna i na pravom putu da država bude potpuno ekonomski stabilna", kazao je Đurović.

Flota trajekata biće kompletirana do juna

On očekuje i da Crna Gora do kraja maja ili početkom juna kompletira flotu trajekata za liniju Kamenari-Lepetane.

Pokazati razumijevanje za radove na putevima

Na pitanja o radovima na putevima uoči sezone Đurović je kazao da se radovi ne mogu izvoditi na potezu od Kolašina do Mateševa tokom zime.

"Greška je onih koji su trebali da planiraju da se dionica radi uporedo sa autoputem. Mormo da pokažemo razumijevanja i za ljude koji rade i da se kratkotrajno žrtvujemo za dugotrajnu dobrobit....Moramo pokazati malo strpljenja, a to što je sezona kranula ranije treba sve da nas raduje...Ne postoji država bez zastoja na putevima. Moramo da shvatimo da, kada je ovoliki priliv tursita, moramo biti spremni na zastoje i čekanja", kazao je ministar Đurović.

Naveo je i da će Vlada podržati svaki dogovor socijalnih partnera koji se tiče radne nedjelje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.