Poddurmitorske opštine suočene sa posljedicama migracije: Nekad škole pune, danas jedva da mogu da sastave jedno odeljenje
Ilustracija

Poddurmitorske opštine suočene sa posljedicama migracije: Nekad škole pune, danas jedva da mogu da sastave jedno odeljenje

U rejonu Plužine-Šavnik-Žabljak iz godine u godinu sve je manje djece, a samim tim i đaka. Danak ostavljaju migracije i napuštanje sjevera, pa se mnoga odjeljenja gase...

Nekada pune djece, poddurmitorske opštine Plužine, Žabljak i Šavnik, danas jedva mogu zajedno da popune jedno odjeljenje od 30-ak đaka prvaka.

"Prošle godine smo imali u prvom razredu osnovne škole upisana četiri učenika, tri u matičnoj školi i jedan u područnom odjeljenju. Ove godine imamo upisanih šest učenika, četiri u matičnoj školi, dva u područnom odjeljenju", kaže za TVCG Bajo Zorić, direktor Školskog centra Šavnik.

"Prošle godine upisana su 24 prvaka, ove godine imamo najavu da će od septembra našu školu pohađati 21 prvak", ističe Željko Miljić, direktor OŠ “Dušan Obradović”.

Ništa bolje stanje nije ni u Plužinama, gdje je prvi razred osnovne škole upisalo 11 đaka. A, najmlađi osnovci bi željeli da imaju više drugara i drugarica u školskim klupama.

Migraciono sivilo sjevera u poslednjih nekoliko decenija polako, ali sigurno, prazni školske klupe. Tako u Šavniku danas ima svega 60 osnovaca, na Žabljaku oko 200.

"Podatak da ja u ovoj ustanovi radim od 1998. godine. Kada sam se zaposlio tada je osnovno obrazovanje brojalo 227 učenika", kaže Zorić.

"Davne 1995/1996. godine broj učenika u školi je bio 492 bez područnih odjeljenje. Kada se pogleda, to je pad od 60 procenata za četvrt vijeka", ukazuje Miljić.

Uprkos željama djece i starijih, realnost je drugačija, seoske škole ostaju bez učenika.

Poražavajuć podatak je i da tri škole u Crnoj Gori imaju manje od pet učenika, dok 23 područna odjeljenja imaju samo po jednog đaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.