Erdogan proglasio pobjedu: Turska je danas jedini pobjednik
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan proglasio pobjedu: Turska je danas jedini pobjednik

Aktuelni predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan na putu je da osvoji novi mandat od pet godina na toj funkciji, pokazuju trenutni nezvanični podaci sa današnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj.

Prema 99,02 odsto prebrojanih glasova, Erdogan vodi sa 52,08 odsto glasova u odnosu na opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, koji je osvojio 47,92 odsto. Agencija ANKA javlja da na osnovu 98,82 odsto prebrojanih glasova, Erdogan vodi sa 52,03 odsto glasova u odnosu na opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, koji je osvojio 47,97 odsto.

Vrhovno izborno veće Turske tek treba da zvanično potvrdi ove rezultate.

Erdogan je u prvom krugu 14. maja osvojio 49,52 odsto glasova, dok je Kiličdaroglu dobio 44,88 odsto.

19.42 – Nezvanični podaci: Obrađeno preko 98 odsto glasova, Erdogan osvojio 52,09

Prema nezvaničnim podacima agencije ANKA, na osnovu 98,71 prebrojanih glasačkih kutija, Erdogan je osvojio 52,02, dok je Kiličdargolu osvojio 47,98 odsto.

Tursko izborna komisija na osnovu prebrpjanih 75 odsto: Erdoganu 53,41 odsto, Kiličdarogluu 46,59 odsto

Turska izborna komisija (YSK) objavila je da je prebrojano 75,42 odsto glasova, a da je Erdogan dobio  53,41 odsto, a njegov protukandidat Kiličdargolu osvojio je 46,59 odsto glasova.

19.35 – Vučić čestitao Erdoganu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je izbornu pobjedu predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i poželio mu uspjeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

“U svoje i u ime građana Srbije, upućujem vam srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsjednika Turske, sa željom da i u ovom mandatu ostanete posvećeni daljem razvoju vaše zemlje i dobrobiti njenih građana”, navodi se u čestitki.

19.30 – Erdogan se obratio pristalicama, proglasio pobjedu

Redžep Tajip Erdogan obratio se pristalicama ispred svog doma u Istanbulu, prenose agencije.

„Završili smo drugi krug predsedničkih izbora uz naklonost naše nacije. Želio bih da se zahvalim svakom članu naše nacije koji nam je još jednom prenio odgovornost za upravljanje Turskom u narednih pet godina”, rekao je on.

“Turska je danas jedini pobjednik”, poručio je Erdogan.

19.26 – Orban već čestitao Erdoganu

Mađarski premijer Viktor Orban već je čestitao Redžepu Tajipu Erdoganu.

“Čestitam predsjedniku Erdoganu na njegovoj neupitnoj izbornoj pobjedi”, naveo je on i dodao “Tebrikler, Sayın Cumhurbaşkanı!” što je u prevodu sa turskog “Čestitamo, gospodine predsjedniče”.

19.12 – Turska izborna komisija: Erdogan trenutno vodi sa 54,47 posto glasova

Šef turskog Vrhovnog izbornog vijeća Ahmet Jener saoptio je da aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan vodi s 54,47 odsto glasova.

Kemal Kiličdarolu ga slijedi s 45,53 odsto, nakon što je prebrojano 54,6 odsto ”otvorenih glasačkih kutija”.

Dodao je da je broj prebrojanih glasova veći od 26 miliona.

18.38 – Nakon više od 90 odsto obrađenih glasova, Erdogan i dalje u prednosti

Agencija ANKA javlja da je na osnovu 96,46 odsto obrađenih glasova Erdogan osvojio 51,78, a Kiličdaroglu 48, 22 odsto.

17.56 – Nakon 80 odsto obrađenih glasova, smanjuje se prednost Erdogana ali i dalje vodi.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima, Erdogan vodi sa 53,41 odsto glasova, dok Kiličdaroglu je osvojio 46,59 odsto.

17.23 – Erdogan vodi

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima, Erdogan vodi sa 55,80 odsto glasova, dok Kiličdaroglu je osvojio 44,20 odsto.

16.04 – Zatvorena birališta u Turskoj

U 17 sati po turskom, a 16 po srednjoevropskom vremenu, zatvorena su birališta u Turskoj na kojima su građani u drugom krugu birali predsjednika države.

Više od 60 miliona birača imalo je priliku birati između aktuelnog između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua.

U prvom krugu, održanom 14. maja, izlaznost birača je bila 87 posto, a nijedan kandidat nije uspio dostići cenzus od 50 posto glasova.

Erdogan je u prvom krugu dobio 49, 52 posto glasova, a Kilicdaroglu 44,88 posto.

14.34 – Erdogan dijelio novac i igračke na biračkom mjestu

Aktuelni predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u školi u kojoj je glasao u Istanbulu podijelio novac i igračke, kao što to često čini u danima izbora, javlja Al Jazeera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.