Izbori u Turskoj: Glasovi se broje, vodi Erdogan

Izbori u Turskoj: Glasovi se broje, vodi Erdogan

Birališta u Turskoj zatvorena su u 17 sati po lokalnom vremenu, a više od 64 miliona građana imalo je pravo glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora. Na nešto preko 61 odsto obrađenih glasova, aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan ima 55,2 odsto glasova.
Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati poslije zatvaranja birališta, prenosi Tanjug.

Erdogan je pozvao izborne zvaničnike da zaštite sve glasačke kutije dok rezultati ne budu konačni.

Erdogan se u objavi na svom Twitter profilu zahvalio svakom od svojih kolega koji od ranih jutarnjih sati predano rade na biračkim mjestima.

 

 

 

"Pozivam svu svoju braću da ostanu uz glasačke kutije dok rezultati ne budu konačni. Sada je vrijeme da zaštitimo volju naše nacije do posljednjeg trenutka", rekao je Erdogan.

Vrhovna izborna komisija: Bez nepravilnosti

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Jener rekao je da izbornom tijelu tokom procesa glasanja nijesu prijavljeni negativni događaji.

Obraćajući se medijima nakon zatvaranja birališta, Jener je rekao da su svi prigovori razmotreni od strane nadležnih organa i zahvalio svima koji su pomogli da ovo tijelo bude domaćin uspješnih izbora.

Građani su birali između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Erdogan je poveo u prvom krugu sa dva i po više miliona glasova ispred opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, iza kog stoji šest partija.

Dok Erdogan nudi stabilnost, jakog lidera za jaku Tursku, sloganom "Pravi čovek u pravo vrijeme", Kiličdaroglu je radikalno promenio strategiju između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora.

Prije prvog kruga obećavao je da će otvoriti vrata raja, a poslije 14. maja kaže, ako pobijedi, zatvoriće vrata pakla. Za sebe kaže da je najveći nacionalista u Turskoj.

Njegova kampanja se prije prvog kruga oslanjala u najvećoj mjeri na antierdoganizam, ukazivanje na sve ono što nije dobro u Turskoj.

Turska se suočava sa velikom inflacijom, devalvalacijom lire, posljedicama zemljotresa i milionima izbjeglica, više od 3,5 miliona samo iz Sirije.

Kiličdaroglu želi da ih vrati u zemlje porijekla. Za to je dobio podršku lidera Zafer partije.

A Zafer partija je u okviru ATA saveza bila u prvom krugu iza trećeg kandidata Sinana Ogana. Ogan je posle prvog kruga dao podršku predsjedniku Erdoganu, a Ozdag Kiličdaroglu.

Nezavisni kandidat kog je podržao ATA savez, pozvao je birače da glasaju za predsjednika Erdogana u drugom krugu. I njegova politika je antimigrantska.

Spoljna politika bila je važan element u završnici kampanje pred prvi krug izbora. Kiličdaroglu se smatra poželjnim kandidatom Zapada, a Erdogan nastoji da vodi balansiranu politiku.

U Ankari je odjeknula vijest da su Jermenija i Azerbejdžan u Moskvi uz posredovanje predsjednika Putina postigle izvjestan progres u vezi sa regionom Nagorno-Karabaha. Konflikt koji traje više od tri decenije, navodno je blizu rješenja.

Usred spoljnopolitičkih i unutrašnjih izazova, Turska je pred drugim krugom predsjedničkih izbora. Za sada se izvjesna prednost daje Redžepu Tajipu Erdoganu.

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.