Mugoša: Adekvatna podrška ženskom preduzetništvu preduslov stabilnog ekonomskog razvoja
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Mugoša: Adekvatna podrška ženskom preduzetništvu preduslov stabilnog ekonomskog razvoja

Potpredsjednik SD-a i kandidat na koalicionoj listi Zajedno, Boris Mugoša navodi da ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost predstavljaju neke od ključnih preduslova stabilnog ekonomskog razvoja.

”Stvaranje povoljnog ambijenta za pokretanje sopstvenog biznisa veoma  je važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena”, ističe Mugoša.

On navodi da je na kreatorima političkih i društvenih prilika da unaprijede postojeće i osmisle nove mjere za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva.

Mugoša ističe da žene u najvećem procentu nisu vlasnice imovine, što je ograničavajući faktor u započinjanju sopstvenog posla.

“Četiri odsto žena u Crnoj Gori su vlasnice nekretnina, a osam odsto vlasnice zemljišta“, napominje Mugoša.

“Ženama je u ovom trenutku neophodna adekvatna finansijska podrška, lakši pristup izvorima finansiranja, dobri uslovi za kreditiranje, duži grejs i period otplate i povolјnije kamate, jer ovo zaista predstavlja stvarnu prepreku što dodatno obeshrabruje žene za ulazak u poslovni ambijent kroz sopstveni biznis”, ukazuje kandidat na koalicionoj listi Zajedno.

On navodi da su uvodjenje programa mentorstva usmjerenih na žene na početku njihove karijere, garantnog fonda, grantova za razvoj ženskog preduzetništva, posebnih povoljnih kreditnih linija i poslovnih inkubatora za žene neke od potrebnih  mjera za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva.

“Takodje, stvaranje klime koja stimuliše (samo)zapošljavanje žena i stvaranje preduslova za bolji balans izmedju privatnog i poslovnog, kroz razvoj odjedjenih servisa podrške, je dugoročna mjera ekonomskog osnaživanja žena”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.