Pušten jedan od uhapšenih za šverc 430 kilograma kokaina preko Luke Bar

Pušten jedan od uhapšenih za šverc 430 kilograma kokaina preko Luke Bar

Albanski Specijalni sud za organizovani kriminal i korupciju pustio je na slobodu jednog od uhapšenih u okviru akcije koja je dovela do otkrivanja 430 kilograma kokaina koji je preko Luke Bar dopremljen do Albanije. U akciji u kojoj je ta droga zaplijenjena učestvovala je i crnogorska policija.

Na ovaj način, Sud je uvažio zahtjev advokata Sokola Tahiraja da na slobodu pusti njegovog kijenta Kida Košena, koji je uhapšen u okviru policijske akcije. Kako prenosi "albaniandailynews.com", pritvor je zamijenjen mjerom obaveznog pojavljivanja.

Velika akcija albanske i crnogorske policije, uz podršku američke DEA i njene kancelarije iz Grčke, izvedena je 24. novembra prošle godine, i tada je otkriveno 430 kilorgama kokaina sakrivenog u pošiljci 20 tona đubriva. Ukupno je tada uhapšeno deset osoba, među kojima je bio i nekadašnji gradonačelnik opštine Frakul Viktor Cervanaku.

Pošto je albanska policija nekoliko mjeseci držala tovar pod prismotrom, među uhapšenima su bila četiri mladića, za koje se osnovano sumnjalo da su umiješani u šemu trgovine kokainom.

Identifikovani su kao Bledar Matoši, star 33 godine, ranije osuđivan za nedozvoljeno držanje oružja, Kid Košena (28) ranije osuđivan za nanošenje povreda, Klajdi Vrioni (32), ranije osuđivan zbog posjedovanja oružja bez dozvole i teške povrede i Redion Meši (22), koji je upravljao vozilom gde je pronađeno oružje.

Kokain vrijedan 40 miliona eura, za koji je crnogorska policija utvrdila da se nalazi u pošiljci organskog đubriva - koje je još u julu prošle godine stiglo u Luku Bar iz kolumbijske luke Buenaventura brodom "Monte Cervino" - zaplijenjen je u Albaniji u novembru.

Kontejner, u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, “kroz Crnu Goru bio je u tranzitu, dok je krajnja destinacija bila Albanija", što je potvrdila i crnogorska policija tada. 

Ova zapljena kokaina bila je samo jedna u nizu sličnih akcija policije, u kojima je u više navrata pronađena velika količina ove opojne droge.

U avgustu 2021. policija je zaplijenila rekordnih 1,2 tone kokaina u jednoj privatnoj kući u Zeti u blizini Podgorice.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.