Sjutra predsjednički izbori u Turskoj, drugi čin – borba bez rukavica

Sjutra predsjednički izbori u Turskoj, drugi čin – borba bez rukavica

Više od 64 miliona birača u Turskoj u nedjelju, 28. maja bira predsjednika u drugom krugu izbora. Za tursku dijasporu glasanje je završeno i milion i po glasova iz inostranstva već je stiglo u Ankaru. Rivali su Redžep Tajip Erdogan, aktuelni šef države, i opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu.

Završnicu kampanje za drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj obilježava borba za svaki glas, bez rukavica. Birači u Turskoj vidjeli su montirane video-snimke, čuli teške riječi, ali i glasnu muziku iz vozila sa amblemima partija koja pozivaju na glasanje u nedelju.

Ono čega su se partije uzdržavale prije prvog kruga zbog pijeteta prema žrtvama zemljotresa, sada je na ulicama Ankare prisutno kao uobičajeni izborni folklor.

Predsjednik Erdogan poveo je u prvom krugu sa dva i po više miliona glasova ispred opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, iza kog stoji šest partija.

Dok Erdogan nudi stabilnost, jakog lidera za jaku Tursku, sloganom "Pravi čovek u pravo vrijeme", Kiličdaroglu je radikalno promenio strategiju između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora.

Prije prvog kruga obećavao je da će otvoriti vrata raja, a poslije 14. maja kaže, ako pobijedi, zatvoriće vrata pakla. Za sebe kaže da je najveći nacionalista u Turskoj.

Njegova kampanja se prije prvog kruga oslanjala u najvećoj mjeri na antierdoganizam, ukazivanje na sve ono što nije dobro u Turskoj.

Turska se suočava sa velikom inflacijom, devalvalacijom lire, posljedicama zemljotresa i milionima izbjeglica, više od 3,5 miliona samo iz Sirije.

Kiličdaroglu želi da ih vrati u zemlje porijekla. Za to je dobio podršku lidera Zafer partije.

A Zafer partija je u okviru ATA saveza bila u prvom krugu iza trećeg kandidata Sinana Ogana. Ogan je posle prvog kruga dao podršku predsjedniku Erdoganu, a Ozdag Kiličdaroglu.

Nezavisni kandidat kog je podržao ATA savez, pozvao je birače da glasaju za predsjednika Erdogana u drugom krugu. I njegova politika je antimigrantska.

Spoljna politika bila je važan element u završnici kampanje pred prvi krug izbora. Kiličdaroglu se smatra poželjnim kandidatom Zapada, a Erdogan nastoji da vodi balansiranu politiku.

U Ankari je odjeknula vijest da su Jermenija i Azerbejdžan u Moskvi uz posredovanje predsjednika Putina postigle izvjestan progres u vezi sa regionom Nagorno-Karabaha. Konflikt koji traje više od tri decenije, navodno je blizu rješenja.

Usred spoljnopolitičkih i unutrašnjih izazova, Turska je pred drugim krugom predsjedničkih izbora. Za sada se izvjesna prednost daje Redžepu Tajipu Erdoganu.

Izvor M portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.