Pelikani ipak gnijezde na Skadarskom jezeru!

Pelikani ipak gnijezde na Skadarskom jezeru!

"Juče smo u okviru šestog međunarodnog cenzusa pelikana, koji se sprovodi u okviru država Grčke, Albanije i Crne Gore, po tradiciji posjetili najvažnija mjesta za kudravog pelikana u Crnoj Gori: Skadarsko jezero, Ulcinjsku solanu i Šasko jezero. Cilj cenzusa je precizno utvrditi brojnost zapadne populacije na Balkanskom poluostrvu, koju dijele pomenute zemlje, saopštili si iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Prethodna godina bila je katastrofalna za ovu vrstu koja je nakon decenijskog napora za njeno očuvanje i uspjeha koji su pratili priču, čak dva puta potpuno potjerana sa svojih gnijezda usled uznemiravanja, kasnije i stradanja od ptičijeg gripa. Pripreme za ovogodišnji cenzus nagovještavali su da će obilazak terena obilježiti muk i zabrinutost za ovu vrstu. Pelikani dvije godine nisu gnijezdili na postavljenim platformama, koje su prihvatili još 2014. i koji su održavani ali i prošireni, što je obezbijedilo rast populacije, kaže se u saopštenju.

Međutim, jučerašnji dan unio je optimizam i radost kada je u pitanju ova vrsta jer su ornitolozi CZIP zajedno sa predstavnicima službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero, evidentirali dvije lokacije na kojima ova ptica gnijezdi. Jedna je tradicionalna – Pančeva oka, i to na prirodno plutajućem ostrvu takozvanom „arbunosu“, gdje je locirano 5 gnijezda. Druga, puno veća kolonija otkrivena je na južnoj strani jezera na kamenitom ostrvu Mali Moračnik gdje do sada nije zabilježeno gniježđenje!

Raduje činjenica da je ovo ipak uspješna godina, iako je broj mladih gotovo duplo manji u odnosu na 2021. veoma dobra okolnost je da gnijezde na prirodnim ostrvima, čime se smanjuje zavisnost od čovjeka. Ipak, u pitanju je osjetljiva vrsta na osjetljivom mjestu čija zaštita ne dozvoljava opuštanje i čiji status nas obavezuje da stavimo veći fokus na ovu vrstu – jednu od najvažnijih i najosjetljivih u Crnoj Gori. Pohvalili bi ovogodišnje napore službe za zaštitu u okviru Nacionalnog Parka Skadarsko jezero koja je na veoma angažovan i posvećen način suzbijala ilegalne aktivnosti na jezeru, koje su jedan od najvećih problema, kako jezera, tako i pelikana, glasi saopštenje.

Na novookrivenoj koloniji registrovana je većina ptica sa 17 gnijezda u kojima se nalaze mlade ptice od ove godine, i koje su različite starosti. Zatekli smo ptiće i mlade jedinke, od onih koji su stari od 10-15 dana do onih koji su stari preko dva mjeseca, što ukazuje na to da je kolonija već neko vrijeme bila na ovom lokalitetu! Pelikani, za razliku od platformi na kojima su gnijezdili sami, ovo ostrvo dijele sa velikim kormoranom koji takođe ima koloniju na ovom lokalitetu.

Rezultat jučerašnjeg cenzusa je 165 odraslih jedinki i 32 ptića od ove godine, dok su sve ptice prebrojane na Skadarskom jezeru, što ne umanjuje značaj Šaskog jezera i Ulcinjske solane, koje ova vrsta koristi više u jesenjem periodu odnosno prije nego počnu gniježđenje, na za sada jedinom mjestu u Crnoj Gori – Skadarskom jezeru", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.