Sud mu izrekao mjeru zabrana prilaska supruzi koja ga je prijavila
foto: UGC

Sud mu izrekao mjeru zabrana prilaska supruzi koja ga je prijavila

Osnovni sud u Beranama je odbio optužni prijedlog Osnovnog državnog tužilaštva da odredi pritvor Goranu Kikoviću zbog krivičnog djela nasilje u porodici. Njega je prekjuče prijavila supruga I. K. zbog prebijanja. Kikoviću je sud odredio zabranu pristupa ili sastajanja sa oštećenom na razdaljini koja ne može biti manja od 50 metara.

Iz suda je najavljeno da će suđenje biti zakazano u zakonskom roku.

ODT Berane je prvobitno donijelo rješenje o zadržavanju osumnjičenog i podnijelo prijedlog Osnovnom sudu zbog nasilja u porodici sa predlogom za određivanje pritvora zbog mogućnosti ponavljanja djela - što je sud odbio.

Sud je ocijenio da optužbe nijesu bile prihvatljivo argumentovane i obrazložene konkretne okolnosti – rizici da će okrivljeni ponoviti krivična djela i time ometati dalji tok postupka.

Goran Kiković je direktor Doma učenika i studenata u Beranama i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine tog grada. Kiković je član Glavnog odbora Nove srpske demokratije (NSD) koju predvodi Andrija Mandić.

On je i glavni i odgovorni urednik „Glasa Holmije“, a prošle godine je dobio od Udruženja novinara Crne Gore nagradu za najbolju reportažu. Žiri je tada, između ostalog, nagradio i „Sputnjik“, a za životno djelo i doprinos novinarstvu nekadašnje novinare Emila Labudovića i Marinu Jočić.

Javnosti je i prije ovog incidenta porodičnog nasilja bio poznat jer je zagovarao podizanje spomenika Pavlu Đurišiću, te da ulice u Beranama nose naziv po Ratku Mladiću i popu Momčilu Đujiću...

Povodom toga su se oglasile Akcija za ljudska prava i Centar za građansko obrazovanje, koje su istakle da je samim prihvatanjem prijedloga počinjeno krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Javnost je takođe oštro reagovala i na njegovo imenovanje na funkciju direktora Doma učenika i studenata, zbog njegovog veličanja četničke organizacije i fotografijama na društvenim mrežama sa simbolima tog pokreta.

Njegovo imenovanje je podržala tadašnja ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Kiković, koji je po struci istoričar, zagovara reviziju i ideje da se ratnim zločincima u Crnoj Gori odaju počasti. On je i jedan od organizatora četničkih skupova koji se od 2003. godine organizuju u Gornjem Zaostru u blizini Berana gdje je tokom rata bio štab Pavla Đurišića.

Kiković, kao i lider Nove Andrija Mandić, ima titulu četničkog vojvode

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.