Vujanović ostao bez privilegija počasnog predsjednika
FILIP VUJANOVIĆ/ - ZASJEDANJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVJETA EVROPE

Vujanović ostao bez privilegija počasnog predsjednika

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ostao je bez privilegija koje je imao kao počasni predsjednik nakon što se 20. maja navršilo pet godina otkako je otišao sa čelne funkcije u državi. Vujanović od 21. maja nema pravo na razliku u zaradi koju je primao kao počasni predsjednik, a još ranije mu je ukinuto policijsko obezbjeđenje i oduzeto službeno vozilo, na koje je imao pravo po Zakonu o predsjedniku.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", Vujanović je prije oko mjesec dana razdužio kancelariju koju je kao počasni predsjednik imao u vili "Gorica".

Shodno Zakonu o predsjedniku, Vujanović je u petogodišnjem periodu imao pravo na naknadu u visini 70 odsto zarade koju je primio u poslednjem mjesecu prije odlaska sa funkcije. On je u međuvremenu penzionisan, pa je iz Predsjedništva primao dio naknade, kao razliku između 70 odsto zarade i penzije, kako propisuje član 15 Zakona o predsjedniku.

Članom 13 tog zakona propisano je da po prestanku funkcije predsjednik stiče počasni naziv "bivši predsjednik Crne Gore".

– Po prestanku funkcije predsjednik ima pravo na naknadu zarade, na kancelariju i administrativnu podršku, kao i druga prava propisana ovim zakonom. Prava iz st. 1 i 2 ovog člana imaju predsjednici Crne Gore koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore (3. juna 2006. godine) – predviđeno je u Zakonu o predsjedniku.

Član 14 definiše da se počasni predsjednik poziva na državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

– Po prestanku funkcije predsjednik ima pravo da koristi kancelariju, da ima jednog savjetnika i jednog službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača. Prava iz stava 1 ovog člana mogu se koristiti najduže pet godina po prestanku obavljanja dužnosti predsjednika – definisano je članom 16.

U članu 18 propisano je da počasni predsjednik ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, u skladu sa zakonom.

Bivši predsjednik Milo Đukanović najavio je da će koristiti privilegije koje ima shodno Zakonu o predsjedniku i tituli počasnog predsjednika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.