Spriječen uvoz 34.000 kilograma krompira zbog lošeg kvaliteta
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Spriječen uvoz 34.000 kilograma krompira zbog lošeg kvaliteta

Inspektori su u aprilu zabranili da u Crnu Goru uđe 19.144 kilograma krastavca, 3.020 kilograma grejpfruta i čak 34.000 kilograma krompira za koje je utvrđeno da imaju veću količinu pesticida od dozvoljene ili da kvalitet nije na propisanom nivou, pokazuje izvještaj u koji je Portal RTCG imao uvid.

Dokument su uradili inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a pokazuje da je zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima sprječeno stavljanje na tržište 790 voćnih i sadnica ukrasnog bilja, 13,90 kilograma sjemena i 65.674 kilograma proizvoda iz uvoza.

Vraćeno je i 765 kilograma jagoda, 2006 kilograma tikvice, po 5.000 kilograma susama i sode bikarbone, 190 kilograma mladog luka i pošiljka sjemena paprike u količini od 3,90 kilograma.

Uništeno je čak 5. 000 kilograma brašna, 10 kilograma sjemena heljde, ukupno 34.000 kilograma krompira, 1.324 kilograma patlidžana, pošiljka sadnica pomorandži u količini od 90 komada i pošiljka mladog luka od 225 kilograma.

“Izdato je 17 rješenja o zabrani uvoza i to deset rješenja o vraćanju pošiljki i sedam rješenja o uništenju pošiljki. Ukupno je uzeto 332 uzoraka pri uvozu od čega je za 15 uzoraka laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima. U aprilu, labaoratorijski je ispitano 29.40 odsto pošiljki iz uvoza”, precizirano je u izvještaju.

Fitosanitarna inspekcija je pri izvozu pregledala 402 pošiljke i izdala 376 fitosertifikata za izvoz: ljekovitog bilja, rezane drvene građe i hrane za životinje i 26 fitosertifikata za reexport.

“Fitosanitarni inspektori su u izvještajnom periodu naplatili naknade u iznosu od 50,494.21”, ističe se u izvještaju.

Cilj kontrola je provjera stepena ispunjenosti propisanih zahtjeva u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite bilja, sjemena i sadnog materijala, sredstava za zaštitu i ishranu bilja, bezbjednosti hrane i drugih zakona iz nadležnosti ove inspekcije.

“U izvještajnom periodu nastavljene su kontrole u oblasti bezbjednosti hrane odnosno rezidua pesticida i drugih kontaminenata u hrani. Vršena je kontrola zdravstvenog stanja bilja i praćenje štetnih organizama bilja, a naročito u skladištima sjemenskog i merkantilnog krompira u cilju utvrđivanja mogućeg prisustva štetnih organizama”, piše između ostalog, u dokumentu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.