Boljević negirao optužbe: Nisam za račun Kovačevića pokušao da iznudim novac

Boljević negirao optužbe: Nisam za račun Kovačevića pokušao da iznudim novac

U Višem sudu u Podgorici danas je održano suđenje bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću i ostalim okrivljenima. On se tereti da je formirao kriminalnu organizaciju radi prisvajanja vrijednih parcela državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Optuženi  Boljević je sudu kazao da nije član kriminalne organizacije i da nije počinio krivično djelo iznude u saizvršilaštvu prema Aleksandru Gazivodi. On je naglasio da od optuženog  Dragana Kovačevića nije dobio nikakvu uslugu ili novac, ali jeste poklon.

Boljević je do detalja ispričao kako se  upoznao sa  Kovačevićem, Gazivodom i Mićom Vujanovićem.  

- Kategorično odbijam navode optužnice da sam član kriminalne organizacije. Živim u Dansku već 25 godina, tako da niam mogao da postanem član kriminalne organizacije Dragana Kovačevića, kojeg sam upoznao 2020. Odbijam navode da sam izvršio krivično djelo iznuda na štetu Gazivode. Nikada mu nijesam prijetio, niti primijenio silu, kao ni njegovoj porodici. Dok sam se nalazio u Danskoj, Gazivoda me nazvao telefonom i rekao: “Dragan je pušten niz vodu”, i dao mi broj da se javim u tužilaštvo - kazao je optuženi.

Naveo je da je upoznao Dragana Kovačevića preko sestre do strica i da bila potrebna pomoć da otkupi 19 kvadrata državne zemlje da bi sagradio ogradu oko kuće u Podgorici. Dodao je da ga je Kovačević pitao da li su Danci zainteresovani kupe kuću na moru, a potom mu ponudio da tokom ljeta boravi u njegovoj kući na moru, kako bi mogao da je ponudi zainteresovanim kupcima.

Kazao je da su zaključili  ugovor kod notara a potom otišao da pogleda kuću. Naglašava da iako je imao ključeve nije mogao da uđe, pa je nakon konsultacija sa sestrom Sanjom, koja mu je prenijela Kovačevićeve sugestije, ušao u kuću tako što je odvojio i podigao roletne u suterenu, a zatim ušao u kuću. Dodao je da su staklena vrata bila otključana. Kada je ispred kuće vidio parkirano auto, saznao je da je to Gazivode. Nazvao ga i predstavio se imenom i prezimenom.

-Rekao sam da skloni auto, finim riječima bez ikakve prijetnje, a on je dodao: “Objasniću ja tebe”- naveo je u svom iskazu Boljević.

Dodao je da su se nakon nekoliko dana sreli na terasi hotela “Hilton Crna Gora” u Podgorici, te da ga je prepoznao po fotografiji sa fejsbuka.

-Netačno je u optužnici navedeno da sam zagrlio Gazivodu i opisao ga profesionalno, da vidim da li ima oružja. Da li bi iko na tako nešto pristao. To je nelogično. Da je tužilaštvo htjelo da dokaže, moglo je da izuzme kamere i vidjelo bi se da li sam ga pretresao. Naš razgovor je tekao normalno i Gazivoda je rekao da mu je Dragan Kovačević ostao dužan 110.000 eura povodom izgradnje kuće na moru i da ima fakture. Nakon ovoga, sreo sam se sa Kovačevićem u restoranu, koji mi je rekao da je vlasnik cijelog placa. Pojasnio mi je da je Aleksandar Gazivoda samo na papiru vlasnik ¼ tog placa, jer taj pravi vlasnik nije htio da proda svoj dio, već samo Gazivodi, koji je to kupio za 13.000 eura a prodao je Kovačeviću za 28.000 eura. Novac je dao Kovačević i tako ga Gazivoda prevario za 15.000 eura”- ispričao je Boljević.

Dodao je da u daljim kontaktima sa Gazivodom prenio da je Kovačević spreman da mu da 50.000, ali je Gazivoda tražio 100.000 eura.

- Potom se u dogovore i pregovore uključio Mićo Vujanović, prijatelj Gazivode.Nakon nekoliko razgovora, došlo se do dogovora da je Kovačević pristao da isplati Gazivodi 80.000 eura. Ja sam otišao u Budvu kod notara optuženog Dalibora Kneževića, sa Dankom Kovačevićem, sinom Draganovim. To je sve bilo dogovoreno, ali se tamo nije pojavio Gazivoda, već je dao punomoćje Miću Vujanoviću. Potpisan je ugovor i ovjeren između Vujanovića i Danka Kovačevića. Vidio sam kada je Danko dao 80.000 eura, što je Vujanović izbrojao”- kazao je optuženi.

Pored Kovačevića, za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni morskog dobra terete se i Ana Lakićević Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Goran Tufegdzić, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija,,Geo&Arh". Oni se terete da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura. Ročište za kontrolu optužnice protiv ovih okrivljenih biće održano u Višem sudu u Podgorici 11. oktobra.

Kako je se navodi u spisima tužilaštva, a kako je ranije pisao Dan, Dragan Kovačević je u septembru 2020. godine stupio u kontakt sa okrivljenim Aleksandrom Boljevićem preko okrivljene Sanje Popović, koja je ponudila Boljeviću da u ime organizatora kriminalne grupe prijetnjom i silom prinudi Aleksandra Gazivodu da proda suvlasnički dio Danku Kovačeviću i tako mu omogući da raspolaže cjelokupnom nekretninom u Bogišićima, što je i učinjeno. Kako se sumnja, Kovačević je za uslugu iznude častio Boljevića 10.000 eura, a Popovićeva je kao nagradu dobila zlatni lanac.

SDT sumnja da je Lakićević Grdinić prihvatila da po nalogu Kovačevića vrši upis i promjenu podataka u katastarskom operatu na nepokretnostima bez validnog pravnog osnova, da donosi nezakonita rješenja o upisu nelegalno sagrađenog objekta na osnovu lažnih elaborata koji ne sadrže potpise svih suinvestitora i da ne prihvata elaborate koji prikazuju stvarno stanje na terenu, da ne postupa po drugostepenim rješenjima Ministarstva finansija kojima su poništena rješenja o takvom upisu, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.