Šolc: Razgovaraću sa Putinom kad za to dođe vrijeme
Olaf Šolc

Šolc: Razgovaraću sa Putinom kad za to dođe vrijeme

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je spreman na razgovor o Ukrajini sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, "kada za to dođe vrijeme".

“Prošlo je dosta vremena od mog poslednjeg telefonskog razgovora. Ali kad dođe vrijeme, namjeravam da ponovo razgovaram sa Putinom“, rekao je Šolc u intervjuu koji je objavio dnevnik Koelner Stadt-Anzeiger.

Što se tiče rješenja sukoba, Rusija mora da shvati da ne može biti riječi o zamrzavanju neke vrste hladnog mira, po kojem bi sadašnja linija fronta postala nova granica između Rusije i Ukrajine.

“To bi samo dalo legitimitet Putinovom zločinačkom poduhvatu“, naglasio je Olaf Šolc, koji je zadnji put s Putinom razgovarao u decembru.

“Naprotiv, moramo da postignemo pošten mir, a uslov za to je povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, nakon što je invazija započela u februaru 2022“, dodao je.

Ali, izričito je odbio da kaže da li bi to povlačenje trebalo da obuhvati i Krim, koji je pod ruskom upravom od 2014. Njemački kancelar je ocijenio da je na Ukrajini da tačno definiše šta želi.

Olaf Šolc i Vladimir Putin poslednji put su razgovarali u decembru 2022. sat vremena telefonom.

Šef njemačke vlade tada je po ko zna koji put pozivao, ali bezuspješno, šefa ruske države da povuče svoje trupe iz Ukrajine, dok je Vladimir Putin optuživao zapad da vodi „destruktivnu“ politiku.

Od tada su bilateralni odnosi na najnižem nivou. Rat u Ukrajini natjerao je Nemačku na diplomatski i ekonomski obrt, nakon što je decenijama na ova dva područja bila bliska Rusiji.

Prije invazije na Ukrajinu, Moskva je bila glavni dobavljač gasa za Njemačku i jedan od njenih glavnih dobavljača nafte.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Njemačka je takođe odlučila da uloži velika sredstva u svoju vojsku. Time je prekinuta duga tradicija pacifizma u zemlji, posledica užasa nacizma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.