Rusija produžila pritvor radniku konzlata za tri mjeseca
Moskva

Rusija produžila pritvor radniku konzlata za tri mjeseca

Ruski sud danas je produžio za tri mjeseca pritvor bivšem službeniku američkog konzulata u Vladivostoku optuženom za saradnju sa stranom državom.

Američki Stejt department osudio je hapšenje Roberta Šonova, koje je prijavljeno ranije ove nedjelje. On je priveden u Vladivostoku na pacifičkoj obali i prebačen u Moskvu.

Nisu navedeni detalji njegove optužbe, niti navodna djelovanja ni sa kojom zemljom se sumnja da je sarađivao.

Stejt department navodi da je Šonovo ruski državljanin koji je radio u konzulatu u Vladivostoku više od 25 godina. Konzulat je zatvoren 2020. godine zbog pandemije kovida-19 i više nije ponovo otvoren.

U 2021. godini Rusija je naredila otpuštanje svih lokalnih zaposlenih u američkim diplomatskim predstavništvima u zemlji. Od tada je Šonov radio za kompaniju koja je imala američki ugovor da podržava ambasadu u Moskvi, naveo je Stejt department.

Šonov se nalazi u moskovskom ozloglašenom zatvoru Lefortovo.

Takođe u Lefortovu nalazi se Evan Gerškovič, američki novinar za Vol strit džurnal. Gerškovič je u pritvoru od hapšenja 29. marta uz optužbe o špijunaži što su negirali i on i njegov poslodavac.

Hapšenja su sprovedene u vrijeme kada raste pritisak na kritičare u Rusiji od početka sukoba u Ukrajini, posebno one koji kritikuju oružane snage.

Jevgenij Roizman, bivši gradonačelnik Jekaterinburga i jedan od vidljivijih i harizmatičnijih opozicionih ličnosti Rusije, je na suđenju zbog diskreditovanja vojske, što je optužba koja može da donese zatvorsku kaznu. Tužilac je međutim danas tražio da se on kazni 260.000 rubalja (3.250 dolara), što nagovještava da bi mogao da izbjegne zatvor.

Mediji javljaju da je policija danas privela Mihaila Lobanova, moskovskog profesora koji je kritikovao vojnu kampanju u Ukrajini.

Takođe danas portal Mediazona javio je da sudski dokumenti pokazuju da se razmatra slučaj protiv Borisa Grebenščikova, pozantog rok muzičara, zbog diskreditovanja vojske. Grebenščikov živi na zapadu od 2018.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.