Lideri EU zemalja: Rusija će odgovarati za rat protiv Ukrajine
Foto: Reuters

Samit Savjeta Evrope

Lideri EU zemalja: Rusija će odgovarati za rat protiv Ukrajine

Lideri brojnih evropskih zemalja, mahom iz EU, obećali su na samitu Savjeta Evrope (SE) u Islandu, da će Rusija odgovarati za rat protiv Ukrajine, usput otkrivši mehanizam kojim će se pratiti gubici i šteta koja se nanosi tokom ruskih napada.

Među brojnim liderima, na samitu se obratio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se uključio putem video linka.

"Prije godinu dana, nismo mogli da oborimo većinu terorističkih projektila, posebno balističkih. A sada pitam jednu stvar. Ako smo danas sposobni da uradimo to, da li postoji nešto što ne možemo da uradimo?", rekao je Zelenski.

Rusija je negirala da je namjerno gađala civile tokom bombardovanja ukrajinskih gradova.

Na sastanku se govorilo i o rješavanju drugih pitanja, uključujući i, kako se navodi, odvođenje hiljade djece iz Ukrajine u Rusiju, što Kijev i njegovi saveznici nazivaju ilegalnom deportacijom.

Kancelar Njemačke Olaf Šolc je rekao da je SE važan i da mora da "kazni ratne zločine ruskih okupatora i da traži odgovornost za veliku štetu koju Rusija nanosi Ukrajini dan za danom".

Iz kabineta francuskog predsjenika Emanuela Makrona rečeno je da Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB) može da izađe u susret i pomogne Ukrajincima koji su u nevolji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.