Ministar kapitalnih investicija, mr Ervin Ibrahimović, obišao završne radove na željezničkoj stanici u Bijelom Polju

Ministar kapitalnih investicija, mr Ervin Ibrahimović, obišao završne radove na željezničkoj stanici u Bijelom Polju

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, mr Ervin Ibrahimović, obišao je danas završne radove na željezničkoj stanici u Bijelom Polju, koja će ubuduće po završetku funkcionisati kao zajednički željeznički prelaz između Crne Gore i Srbije, zajedno sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice (TZ) Matejem Zakonjšekom, direktorom CEFTA sekretarijata, Emirom Đikićem, Yngve Engstroem ispred EU delegacije u Crnoj Gori i Ernadom Suljevićem, predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje, saopšteno je iz Mediabiroa.

"Zadovoljstvo mi je da danas obiđemo finalne radove na  projektu koji je pravi primjer međuresorne saradnje u cilju unapređivanja regionalnog povezivanja" poručio je Ibrahimović i dodao da je "Olakšavanje međugraničnih prelaza  sjajna poruka koju svi zajedno šaljemo regionu i široj javnosti, a to je da je se kroz zajedničke napore ka uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu  pripremamo za skorije članstvo u Evropskoj uniji" naglašavajući da se  godinama  transportna infrastruktura  postavljala kao jedan od ograničavajućih faktora daljeg privrednog rasta i razvoja. Iako se to stanje popravlja, pred nama su još brojni izazovi, novi projekti, nove investicije, kako bi se svima omogućilo pravo na nesmetani protok ljudi, robe, usluga, kapitala, i na tom putu kao i do sada računamo na našeg strateškog partnera, Evropsku uniju, uz čiju podršku se i ovaj projekat realizuje. zakljucio je Ibrahimovic

„Svjedoci smo da neadekvatne transportne mreže i nedostatak koordinacije ozbiljno ograničavaju povezanost naših građana ali i proizvođača i potrošača sa globalnim i regionalnim tržištima. Rješenja ovih pitanja zahtijevaju ulaganja u infrastrukturu, ali i bolju saradnju susjeda. Stanica u Bijelom Polju postaće sjajni primjer saradnje Crne Gore i Srbije. Pod jednim krovom sarađivaće nadležne službe dvije zemlje, a voz neće morati da staje dva puta. Drago mi je što smo današnjim događajem pokazali značaj EU investicija u region.“ osvrnuo se tokom izlaganja direktor TZ Matej Zakonjšek.

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić istakao je da „Međunarodna trgovina i transport uvjek idu ruku pod ruku. Za njihovo funkcionisanje neophodna je održiva i efikasna infrastruktura. Zajednički prelazi, izgrađeni po evropskim standardima, približavaju nas Evropi i prije svega koriste građanima i kompanijama našeg regiona. Radeći zajedno na ovakvim projektima, doprinosimo razvijanju i međusobnoj povezanosti naših ekonomija i unaprjeđenju efikasnosti logističkih i vrijednosnih lanaca u okviru CEFTA-e ali i sa Evropskom unijom.“ , kaže se u saopštenju.

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Ernad Suljević iskazao je zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova, te naveo da se nada skorom završetku svih radova i stavljenje u punu funkciju svih sadržaja.

- Bijelo Polje kao administrativni i regionalni centar Sjeverne regije dobiće završetkom radova modernu željezničku stanicu koja će pružiti visok kvalitet usluga za građane i putnike koji dolaze u naš grad. Ovaj projekat je od posebnog značaj i zbog naše težnje da u narednim godinama postanemo respektabilna turistička destinacija. Iskazujem zahvalnost svima koji su dio ovog projekta, posebno Evropskoj uniji koja finasira radove IPA sredstvima, kazao je Suljević.

Obilazak radova organizovan je uoči početka "Samita povezivanja 2023" koji organizuju Stalni sekretarijat Transportne zajednice i CEFTA sekretarijat. Dvodnevnom samitu, koji se održava u Budvi, će pored ministara saobraćaja regiona prisustvovati i visoki zvaničnici EU, predstavnici i direktori međunarodnih finansijaskih isntitucija, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.