Najveća ekonomija svijeta pred slomom: Americi ostalo samo 88 milijardi dolara
Ilustracija

Najveća ekonomija svijeta pred slomom: Americi ostalo samo 88 milijardi dolara

Americi je ostalo samo 88 milijardi dolara s kojima mogu da plaćaju račune do trenutka kada Kongres podigne limit zaduživanja postavljen trenutno na 31,4 hiljada milijardi američkih dolara.

Ako Kongres ne odobri dizanje limita zaduživanja najveća ekonomija svijeta će bankrotirati sa teško predvidivim posljedicama na globalna tržišta kapitala.

Jedna od posljedica će biti, barem kratkotrajno, eksplozija cijene zaduživanja za državu, kompanije i građane kao i, s obzirom na aktuelnu krizu povjerenja u američki bankarski sistem, takozvani kreditni lom, prenose Nezavisne.

Sukob između Demokrata i Republikanaca za sada je toliko nepopustljiv kako više ne bi bilo iznenađenje da šefica Trezora Dženet Jelen ne dobije autorizaciju Kongresa za probijanje limita zaduživanja. Prije nedjelju dana Trezor je još imao manevarski prostor za plaćanje računa širok 110 milijardi dolara, a do danas je sužen na 88 milijardi.

Drugim riječima, Amerikancima je preostalo tek nešto od više četvrtine sredstava koje su oslobodili (333 milijardi) vanrednim mjerama kako bi mogli da nastave sa plaćanjem računa.

Podaci US Debt Clock.org, koji u realnom vremenu prate finansijske podatke Sjedinjenih Država, otkrivaju kako je Amerika već premašila limit zaduživanja jer je američki nacionalni dug u ovom trenutku premašio 31,74 milijardi dolara.

Naime, Debt Clock procjenjuje da Amerika plaća dospjele obaveze, ali u stvarnosti Trezor kupuje vrijeme knjigovođstvom i odlaganjem plaćanja.

O tome koliko je situacija ozbiljna govori snažni rast američkih CDS-ova. CDS-ovi ili credit default swapovi su ugovori između prodavaca i kupca hartija od vrijednosti prema kojem će prodavac isplatiti kupca u slučaju bankrota.

U suštini, prodavac kroz CDS-ove osigurava kupca od rizika bankrota. Cijena američkih CDS-ova od početka godine dramatično raste.

Jelenova je objavila prije nekoliko nedjelja da će SAD ostati bez novca za plaćanje računa 1. juna ako se ne podigne limit zaduživanja.

Podatak da im je preostalo još samo 88 milijardi ukazuje kako sasvim sigurno američka administracija ne može izbjegavati bankrot duže od tog roka.

Jelenova je više puta naglasila kako je prema njenom mišljenju jedina mogućnost da Kongres odobri dizanje limita, a Džozef Bajden, predsjednik Amerike, nije isključio ustavno-pravni manevar korišćenjem 14. amandmana za nastavak plaćanja bez autorizacije Kongresa, ali je isto tako rekao da još nije "stigao tamo", piše "Jutarnji".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.